Mark Zuckerberg – fokusirani smo na razvoj metaverse-a uprkos gubicima

Izvršni direktor kompanije Meta Platforms Inc., Mark Zuckerberg, izjavio je da ovaj gigant za društvene medije ne gubi fokus na metaverse, uprkos uzastopnim izvještajima o gubicima biliona dolara u svom odjeljenju za razvoj onlajn virtuelnog svijeta.

Stvaranje metaverse-a je dugoročni projekat i „njegova racionalizacija ostaje ista i ostajemo posvećeni istom cilju,“ izjavio je Zuckerberg u srijedu, nakon prvog kvartalnog izvještaja o zaradi.

„Stvorio se narativ da se mi nekako udaljavamo od naše metaverse vizije pa samo želim da izjavim da ovo nije tačno. Već godinama smo fokusirani i na AI i na metaverse, te ćemo nastaviti u tom pravcu.“

Meta Reality Labs, odjeljenje posvećeno razvoju virtuelne stvarnosti i metaverse-a, zabilježilo je gubitak od 3,99 biliona dolara u prvom kvartalu 2023. godine, dok je protekle godine u istom periodu zabilježen gubitak od 2,96 biliona dolara. Tokom cijele prošle godine, Reality Labs je imao gubitak od nevjerovatnih 13,72 biliona dolara, prema njihvom godišnjem izvještaju.

„Očekujemo da se gubici Reality Labs-a povećaju u 2023. godini,“ objavila je kompanija Meta u svom izvještaju.

Dionice kompanije Meta su poskupile nakon izvještaja o zaradi koji je obavljen u srijedu, jer je njihova zarada nadmašila očekivanja.

Meta je u februaru osnovala novi tim za „stvaralačku vještačku inteligenciju.“ Zuckerberg je izjavio da se njegov rad na AI tehnologijama svodi na dva glavna polja – masivne preporuke za sadržaje na društvenim mrežama i reklame, kao i osnovne modele za stvaranje da bi se „stvorilo mnogo novih slučajeva upotrebe korištenjem stvaračkog AI-a.“

Pro[log mjeseca, Stephane Kasriel, direktor trgovine i finansijskih tehnologija kompanije Meta, putem tvita je objavio da će kompanija smanjiti operacije za svoje nezamjenjive tokene (NFT) za Facebook i Instagram.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.