indonezija nacionala berza

Indonezija će pokrenuti nacionalnu kripto berzu u 2023. godini

Platforma dolazi kao dio plana da se regulatorni nadzor prebaci sa agencije za robu na organe za vrijednosne papire.

Kao dio svoje reforme regulacije kriptovaluta, Indonezija će otvoriti kripto berzu 2023. godine, prema određenim izvještajima. Planirano je da platforma bude pokrenuta prije promjene regulatorne moći sa robe na hartije od vrijednosti.

Dana 4. januara, šef Regulatorne agencije za trgovinu robnim fjučersima Indonezije (Bappebti), Didid Noordiatmoko, izjavio je da bi kripto berza trebalo da bude uspostavljena ove godine. Ovaj potez dolazi kao dio šire finansijske reforme započete u decembru 2022.

U skladu s reformom, u naredne dvije godine, kripto nadzor će preuzeti od Bappebti, agencije fokusirane na robu, od strane Uprave za finansijske usluge (FSA).

Nacrt zakona o razvoju i jačanju finansijskog sektora (P2SK) ratifikovao je Predstavnički dom Indonezije 15. decembra kako bi postao primarna pravna referenca u sektoru finansijskih usluga. Objašnjavajući prelazak ovlaštenja sa Bappebtija na FSA, zacementiranu prijedlogom zakona, Suminto Sastrosuwito, šef odjela za finansije i upravljanje rizicima nacionalnog ministarstva finansija, tvrdi da:

„Zapravo, kripto imovina je postala investicioni i finansijski instrumenti, pa ih je potrebno regulisati na ravnopravnoj osnovi sa ostalim finansijskim i investicionim instrumentima.“

Indonezija je uvela potpunu zabranu plaćanja kriptovalutama počevši od 2017. godine, dok je trgovina digitalnom imovinom uglavnom ostala legalna u zemlji. U prvim danima januara, Noordiatmoko je otkrio da je vrijednost kripto transakcija u zemlji pala za polovinu u 2022. – sa 859,4 biliona indonezijskih rupija (55 miliona dolara) na 296,66 biliona rupija (19 miliona dolara).

U decembru je guverner Banke Indonezije Perry Warjiyo najavio objavljivanje konceptualnog dizajna digitalnog rupija, valute ekvivalentne fijatu – koja će biti dostupna za javnu raspravu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.