indonezija

Indonezija će uvesti porez na kriptovalute od 0,1% od maja

Vlada navodno još uvijek razmatra kako implementirati poreze na kriptovalute, ali zakon koji je usvojen kao odgovor na pandemiju postavio je temelje.

Indonežanska vlada navodno planira naplatiti porez na kapitalnu dobit od 0,1% na kripto investicije, kao i porez na dodanu vrijednost, ili PDV, na transakcije digitalne imovine počevši od 1. maja.

Prema izvještaju Reutersa od petka, Hestu Yoga Saksama, glasnogovornik indonezijske poreske uprave, rekao je da će zemlja uvesti “porez na dohodak i PDV” na kripto imovinu “jer je kripto roba kako je definisano od strane Ministarstva trgovine”, a ne valuta. Vlada navodno još uvijek razmatra kako implementirati takve poreze, ali zakon usvojen kao odgovor na pandemiju postavio je temelje za prikupljanje prihoda od transakcija kriptovalutama.

Indonezijska Regulatorna agencija za trgovinu robnim fjučersima, poznata i kao Bappebti, potvrdila je izvještaj da su u februaru 2022. godine kripto transakcije u zemlji dostigle 83,8 biliona rupija – otprilike 5,8 milijardi dolara. Osim toga, broj vlasnika kriptovaluta porastao je za više od 11%, sa 11,2 miliona u 2021. na 12,4 miliona.

Cointelegraph je izvijestio da su indonezijski vladini zvaničnici mnogo puta razmišljali o uvođenju poreza na kripto transakcije, iako je svoje građane počeo upozoravati na korištenje digitalne imovine za plaćanja još 2014. Bappebti je prepoznao više od 200 kriptovaluta kao robu, kojom se može legalno trgovati , u decembru 2020., a 13 berzi je proglasio licenciranim kripto biznisima u februaru 2021.

Iako se indonezijska vlada možda priprema za uspostavljanje pravnog okvira za kriptovalute, čini se da je kultura faktor u usvajanju. U novembru je Nacionalni savjet uleme, grupa koja se sastoji od islamskih učenjaka – otprilike 87% stanovništva Indonezije iyjašnjavaju se kao muslimani – rekla da je kripto kao alat za transakcije zabranjen prema njegovim vjerskim zakonima. Iako odluke vijeća navodno mogu biti izvor “zakonodavnog nadahnuća”, one nisu pravno obavezujuće u Indoneziji.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.