netflix

Netflixov dokumentarac o kripto prevarantima izaziva burnu reakciju zajednice

Gledaoci dokumentarca, posebno oni koji su svjesni cijele sage, rezonirali su s teorijom zavjere o tome da je osnivač lažirao svoju smrt.

Netflixov novi kripto dokumentarac pod naslovom Ne vjerujte nikome: Lov na kralja kriptovaluta objavljen je u srijedu usred velike pompe. Dokumentarac je baziran na misterioznoj smrti osnivača sada nepostojeće kripto berze QuadrigaCX.

Osnivač kripto berze je navodno umro na putovanju u Indiju. Zajedno s njim odnio je gdje se nalaze ključevi kriptovaluta u kojima se nalaze kriptovalute u vrijednosti od oko 250 miliona dolara.

Nezvanične istrage i brojne teorije zavjere pratile su misteriozni nestanak/smrt osnivača QuadrigaCX-a. Istraživački dokumentarac Netflixa ima za cilj da razjasni neku misteriju oko kripto slučaja visokog profila koji mnoge zbunjuje čak i danas.

Dokumentarac o kripto prevarantu inspirisan je istraživačkim trilerom u stilu “DON’T F*CK WITH CATS” i činilo se da su ljudi već navučeni na izdanje. Jedan korisnik Twittera napisao je:

“Gledao sam ga večeras u teretani. Prošao samo pola puta, ali već je suludo: najveća „crvena zastava“ je lažiranje smrti od Kronove bolesti, ozbiljno?! Ne treba vam doktor medicine da biste znali da Crohnova bolest rijetko dovodi do smrti!”

Drugi je izrazio sličan stav i rekao:

“Kakva luda priča. Iskopajte taj grob!”

Korisnik koji je navodno ranije koristio QudrigaCX tvrdio je da je nanjušio sumnjivo ponašanje mnogo ranije i da je na vrijeme povkao svoj novac. Nakon što je odgledao dokumentarni film, napisao je:

“Imao sam puno novčića na toj berzi. Ali jednog dana sam osetio nešto čudno u načinu na koji se trgovalo. Nakon što sam postavio bloomberg sisteme za AIMCO, imao sam dobar osjećaj kako bi ove razmjene trebale funkcionisati. Odmah sam izvukao sve novčiće.”

Netflix najavljuje novu seriju o haku na Bitfinex koja uključuje 120.000 bitcoina.

Dok je istraživački dokumentarac prilično privlačan i ne zahtijeva da bilo ko ima bilo kakvo kripto znanje da bi ga razumio, mnogi u kripto zajednici koji su pomno pratili priču ili su bili pogođeni krahom berze smatrali su da je to prilično ispunjavajuće.

Mike Oltoff, osnivač i izvršni direktor Coin carda, tvrdio je da su mnogi njegovi prijatelji igrali kameo u dokumentarcu, uključujući i njega samog.

“Tako je čudno vidjeti gomilu mojih prijatelja u dokumentarcu, ali svi su se odlično snašli! Smiješno, i ja sam se pojavio u ovom dokumentarcu u pozadini jednog od videa o Patrynu.”

Teorije zavjere o tome da je osnivač lažirao svoju smrt kako bi se izvukao sa milionima dolara vrijednim kriptovalutama kupaca, odjeknule su kod većine gledalaca.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.