jpmorgan-bitcoin

Dok se inflacija povećava, institucije kupuju bitcoin ujmesto zlata: JPMorgan

Prema JPMorgan-u, ovonedeljni skup su pokrenuli institucionalni investitori koji se štite od inflacije pomoću bitkoina. Bitcoin (BTC) je ove nedelje predvodio oporavak od 35%, skokom daleko iznad nivoa otpora od 50.000 dolara i vraćanjem imovine na trilion dolara.

Prema analizi koje je JPMorgan u četvrtak podijelio sa klijentima, nedavno povećanje cijena BTC-a, uglavnom se pripisuje institucionalnim investitorima koji traže zaštitu od inflacije

„Ponovna pojava zabrinutosti za inflaciju među investitorima obnovila je interesovanje za upotrebu Bitcoina kao zaštite od inflacije“, rekli su analitičari, tvrdeći da je došlo do promjene u percepciji zasluga BTC-a u odnosu na zlato.

“Čini se da se institucionalni investitori vraćaju Bitcoin-u, možda to vide kao bolju zaštitu od inflacije nego zlato.”

Institucije nisu same. Zvijezda Shark Tank-a, Kevin O'Leari, izjavio je ranije ove sedmice da kripto sada u njegovom portfoliju ima veću alokaciju od zlata. Zamah prema Bitcoin-u je u suprotnosti sa izvještajem JPMorgan-a iz maja mjeseca, kada su analitičari primjetili da su veliki investitori u to vrijeme prelazili iz Bitcoin-a u tradicionalno zlato.

JPMorgan je naveo još dva faktora za koja vjeruje da stoje iza trenutnog okupljanja.

„Nedavna uvjeravanja američkih kreatora politike da nema namjeru da slijedi kineske korake ka zabrani korištenja ili rudarenja kriptovaluta“, primjetili su analitičari, kao i: „Nedavni uspon Lightning Network-a i rješenje za plaćanje drugog sloja, pomogli su usvajanje Bitcoin-a u El Salvadoru.“

Za razliku od drugih analitičara ove sedmice, JPMorgan nije naveo špekulacije o skorom odobravanju fonda kojim se trguje na bitcoin futures mjenjačnicama, kao značajnom pokretaču cijene. Prema podacima CoinMarketCap-a, BTC se u vreme pisanja ovog teksta trgovao po 55.480,76 dolara.

Uprkos nekim odjeljenjima JPMorgan-a, koji izražavaju sve veće interesovanje za kripto imovinu i blockchain inicijative, izvršni direktor Jamie Dimon izjavio je u ponedeljak u intervjuu, da ostaje skeptik prema BTC-u i čak ga je uporedio sa „malo zlata za budale“.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.