rusija centralna banka

Izvještaj ruske centralne banke ispituje mjesto kriptovaluta u finansijskom sistemu

Ruska centralna banka objavila je izvještaj o digitalnoj imovini koji govori o tome kako bi tehnologija mogla biti integrisana u njen tradicionalni finansijski sistem.

Centralna banka Rusije (CBR) traži načine za integraciju kripto imovine i blockchain tehnologije u svoj lokalni finansijski sistem usred gomile globalnih finansijskih sankcija.

Na Telegramu CBR-a 7. novembra, centralna banka je podijelila izvještaj o javnoj konsultaciji pod naslovom “Digitalna imovina u Ruskoj Federaciji”.

Razmatra se kako bi država pogođena sankcijama mogla otvoriti svoje domaće tržište stranim izdavaocima digitalne imovine – posebno onima iz “prijateljskih zemalja”.

Ostala područja fokusa u izvještaju su regulacija digitalne imovine, zaštita maloprodajnih investitora, prava digitalne imovine u vezi sa pametnim ugovorima i tokenizacijom, kao i reformisani prijedlozi računovodstva i oporezivanja.

CBR je naveo da snažno podržava “dalji razvoj digitalnih tehnologija” pod uslovom da one ne stvaraju “nekontrolisane” finansijske ili sajber-sigurnosne rizike za potrošače.

Uprkos nastanku blockchain tehnologije, CBR je rekao da bi ista regulatorna pravila koja se odnose na izdavanje i promet tradicionalnih finansijskih instrumenata trebala proširiti i na digitalnu imovinu.

Ruska centralna banka je rekla da bi se regulativa u kratkoročnom periodu trebala fokusirati na zaštitu prava investitora, ojačati pravila za stavljanje digitalne imovine u opticaj, osigurati da emitent bude akreditovan i osigurati da emitent otkrije sve relevantne informacije investitorima.

U poruci Centralne banke na Telegramu, originalno napisanoj na ruskom jeziku, kaže se da je, iako je pravni okvir za digitalnu imovinu stvoren, potrebna poboljšana regulativa za njen dalji razvoj.

„Rusija je stvorila neophodan pravni okvir za izdavanje i promet digitalne imovine Ali do sada je tržište u početnoj fazi svog razvoja i višestruko je inferiorno u odnosu na tržište tradicionalnih finansijskih instrumenata. Njegov dalji razvoj zahtijeva poboljšanu regulativu.”

Što se tiče regulacije pametnih ugovora, centralna banka je priznala da je zakonodavni okvir već na snazi ​​- međutim, predlaže da se pametni ugovori kreirani u Rusiji nezavisno revidiraju prije nego što se primjene.

Ruska centralna banka je takođe bila pozitivna u pogledu potencijala tokenizirane vanlančane imovine. Međutim, banka je napomenula da bi trebalo donijeti zakone kako bi se osiguralo postojanje “pravne veze” između vlasnika tokena i samog tokena.

Izvještaj dolazi nakon što je rusko Ministarstvo finansija nedavno 22. septembra odobrilo korištenje kriptovaluta kao prekograničnog načina plaćanja od strane ruskih stanovnika.

Međutim, izvještaj banke na 33 stranice ne spominje povećanje sankcija koje su nametnute Rusiji i štetni učinak koji je imao na njenu ekonomiju – niti se govori o ratu Rusije i Ukrajine koji se trenutno vodi u Ukrajini.

Međutim, spominje se poseban izvještaj na kojem radi, a koji se fokusira na novu digitalnu valutu ruske centralne banke (CBDC) — digitalnu rublju — za koju se očekuje da će biti pilotirana početkom 2023.

U avgustu 2022. Banka je izjavila da planira uvođenje digitalne rublje u sve banke sa sjedištem u Rusiji do 2024. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.