argentina

Javier Milei koji je naklonjen Bitcoinu osvaja najviše glasova na primarnim izborima u Argentini

 

Argentinska predsjednička nada Javier Milei – pro-Bitcoin, libertarijanac protiv centralne banke – osvojio je većinu glasova na primarnim izborima.

Argentinski političar, koji je ranije pozitivno govorio o Bitcoinu i pozivao na ukidanje centralne banke u svojoj zemlji, preuzeo je vodstvo na otvorenim predsjedničkim izborima u ovoj zemlji.

Sa preko 90% prebrojanih glasova, libertarijanski pro-Bitcoin kandidat Javier Milei vodi sa skoro 32%. Prati ga konzervativna stranka Zajedno za promjene (Juntos por el Cambio), sa nešto manje od 30%, prema podacima Bloomberga.

U međuvremenu, ljevičarska koalicija Unija za domovinu (Unión por la Patria) – grupa sadašnje vlade – treća je sa nešto više od 28,5% glasova.

Primarni izbori određuju konačne kandidate za predsjedničke izbore koji su zakazani za oktobar. Rezultati se mogu posmatrati kao rani pokazatelj uoči opštih izbora.

argentina1

Milei je osnovao i vodi koaliciju Liberty Advances (La Libertad Avanza), čiji su stavovi opisani bilo gdje između libertarijanskih i krajnje desničarskih.

Milei sebe naziva anarho-kapitalistom, založio se za ukidanje argentinske centralne banke, nazvavši to prevarom, i rekao da je prodaja ljudskih organa “samo još jedno tržište”.

Rekao je da je bitcoin reakcija protiv “prevaranata iz centralne banke” i tvrdi da fiat valuta omogućava političarima da prevare Argentince inflacijom.

argentina2

Takva se retorika pokazala popularnom među argentinskim glasačima, koji se suočavaju s godišnjom stopom inflacije od 116% – najgorom u posljednje tri decenije, što povećava krizu troškova života u zemlji.

Opštii predsjednički izbori u Argentini održat će se 22. oktobra. Ako nijedan kandidat ne dobije najmanje 45% glasova, drugi krug izbora će se održati u novembru.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.