suthafrica

Južna Afrika će izdati licence za razmjenu kriptovaluta do kraja 2023

 

Južna Afrika je navodno postala prva zemlja na kontinentu koja zahtijeva licencu za razmjenu digitalne imovine.

Južnoafrički finansijski regulator objavio je da će sve kripto berze u zemlji morati da dobiju licence do kraja godine, navodi se u izveštaju Bloomberga.

Komesar Uprave finansijskog sektora (FSCA) Unathi Kamlana izjavio je da je agencija primila otprilike 20 zahtjeva za licencu od nedavnog otvaranja i da očekuje još prije roka 30. novembra, prenio je Bloomberg.

Kamlana je dalje spomenuo da ako kripto berze nastave da rade bez licence nakon isteka roka, regulator namerava da preduzme „mjere prinude“, koje mogu uključivati novčane kazne ili zatvaranje firmi koje ne poštuju pravila, navodi se u izveštaju.

U izvještaju se navodi kako je Kamlana rekao da je uvođenje regulatornog okvira za kripto proizvode razuman pristup zbog potencijalnog rizika od ozbiljne štete za finansijske klijente. Takođe je izrazio potrebu za vremenom da se utvrdi efikasnost mjera i osigurao stalnu saradnju sa industrijom kako bi se poboljšale i implementirale neophodne promjene.

Ova inicijativa znači da je Južna Afrika postala prva zemlja na kontinentu koja zahtijeva razmjenu digitalnih sredstava za dobivanje licenci jer kripto regulatori i kreatori politike širom svijeta nastavljaju pooštravati kripto propise.

Ovaj potez utiče na nekoliko velikih trgovačkih mjesta porijeklom iz Južne Afrike, uključujući Luno u vlasništvu Digital Currency Group i VALR kripto berzu koju podržava Pantera Capital. Globalne platforme kao što je Binance koje rade u zemlji takođe će morati osigurati licence.

FSCA je bila uključena u kripto i fintech propise, sarađujući sa „međuvladinom fintech radnom grupom“ koja se sastoji od glavnih regulatora finansijskog sektora i kreatora politike, uključujući Nacionalni trezor i Južnoafričku rezervnu banku.

Trend intenziviranja propisa nije ograničen samo na Južnu Afriku. Dana 3. jula, Monetarna uprava Singapura objavila je da su provajderi kripto usluga u zemlji dužni da stave korisnička sredstva u zakonski fond do kraja godine radi bezbednog skladištenja. Ova akcija naglašava globalni pomak ka strožijoj regulativi u sektoru kriptovaluta.

Cointelegraph se obratio FSCA za više informacija, ali nije dobio odgovor.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.