Kompanija VISA i centralne banke nekoliko zemlja, predlažu nova Kripto rješenja

Banka za međunarodna poravnanja (BIS – The Bank for International Settlements) nastavlja sa istraživanjem razvoja globalne digitalne valute centralnih banaka (CBDC – Central bank digital currency), objavljujući novi, zajednički izvještaj, sa sedam centralnih banaka.

Najnoviji CBDC izvještaj BIS-a, objavljen u četvrtak, odnosi se na zajedničke napore sa centralnom bankom Kanade, Bankom Engleske, Bankom Japana, Evropskom centralnom bankom, američkim Federalnim rezervama, Švedskom Riksbank i Švajcarskom nacionalnom bankom, radi istraživanja maloprodaje CBDC.

Izvještaj pruža izvršeni rezime napretka istrage, od objavljivanja izvještaja u oktobru 2020. Godine, koji je ukazao na zajedničke osnovne principe i osnovne karakteristike CBDC-a. BIS je takođe objavio tri detaljna CBDC izvještaja koji se odnose na dizajn CBDC sistema i njegovu operativnost, potrebe korisnika, usvajanje i implikacije na finansijsku stabilnosti.

Prema novom izvještaju, efikasan CBDC sistem bi „morao da uključi i javne i privatne aktere, kako bi se osigurala interoperabilnost i koegzistencija sa širim platnim sistemom“.

Centralne banke koje su učestvovale u izvještaju, složile su se da bi bilo koji CBDC ekosistem uključio javni i privatni sektor u ravnotežu kako bi se osigurao “željeni rezultat politike i omogućila inovacija koja zadovoljava potrebe korisnika za plaćanjem”. Spremnost da se premosti između CBDC-a i tradicionalnih platnih sistema, bila bi ključna za finansijski sistem, navodi se u izvještaju:

“Ipak, tema koja se provlači kroz gotovo sva razmatranja je interoperabilnost. Domaća interoperabilnost bila bi ključna za osiguravanje koegzistencije CBDC sistema sa drugim nacionalnim platnim sistemima i doprinosi široj pristupačnosti, otpornosti i raznolikosti.”

Grupa centralnih banaka nastaviće da istražuje pitanja CBDC-a i planira povećanje globalnog i domaćeg dosega, radi održavanja otvorenog i informisanog dijaloga o CBDC-u. “Zajedno dijelimo uvide iz našeg rada sa drugim centralnim bankama, uključujući i ekonomije u razvoju”, napomenula je banka.

Novi zajednički izveštaj centralne banke, dolazi usred objave platnog giganta VISA, koji je u četvrtak zvanično predstavio sopstveni projekat interoperabilnosti blockchaina, sa ciljem da donese “univerzalni adapter” koji povezuje više kriptovaluta, stabilnih kovanica i CBDC-a. Ranije je gigantska korporacija Microsoft osvojila blockchain patent, koji opisuje sistem sa više lanaca koji omogućava pojedincima i organizacijama da stvaraju i upravljaju žetonima u više distribuiranih knjiga i platformi.

Kompanija VISA je objavila tehnički dokument za Univerzalne kanale plaćanja, koji koristi model „čvorište i krak“ za interoperabilnost među različitim tehnologijama distribuirane knjige.

Kompanija VISA je predložila da bi digitalne valute centralne banke (CBDC) i stabilne kovanice, trebale biti interoperabilne, prema objavljenom dokumentu. Projektna dokumentacija pod nazivom „Univerzalni kanali plaćanja“, raspravlja o platformi interoperabilnosti za digitalne valute i okviru koji je izgrađen na samom vrhu različitih tehnologija distributivnih knjiga.

Primarni cilj UPC-a (Universal Payment Channels) je prevazilaženje problema skalabilnosti sa kojima se suočavaju postojeće mreže. VISA predlaže način plaćanja sa “čvorištima i krakovima“, koji bi funkcionisao slično postojećim rješenjima za interoperabilnost. UPC funkcioniše tako što pošiljaoci otvaraju jedan kanal plaćanja sa čvorištem, koje zatim upravlja transakcijom pomoću različitih krakova.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.