fake app

Lažna aplikacija Curve Finance na Apple Store-u

 

Nekoliko neovlaštenih kripto aplikacija koje crpe imovinu korisnika kada se preuzmu, tehnološki divovi su tokom godina naveli na popisu.
Lažna aplikacija koja imitira decentralizovani finansijski protokol Curve navedena je na Appleovom App Store-u.

Prema upozorenju programera od 14. februara, trenutno ne postoji zvanična aplikacija DeFi Curve. “Čuvajte se prevara”, napisali su zaposlenici Curvea. “Primijećen je lažnjak sa našim logom! Budite sigurni.”

Neovlaštena aplikacija Curve navodi MK Technology Co. Ltd kao svog tvorca. Na njegovoj službenoj web stranici, koju hostuje Google Sites, nalazi se jedna protonska adresa za kontakt zajedno sa deskriptorom “Curve Finance”. Na App Storeu nema više aplikacija koje je kreirala MK Technology.

Lažna aplikacija, trenutno ocijenjena s 4,6 od 5 zvjezdica s devet recenzija, promoviše se kao “snažna aplikacija za upravljanje vašim zajmoprimcima i njihovim kreditima”.

“Pored toga, korisnici mogu dobiti zabavu direktno u aplikaciji igrajući puzzle igru u dijelu za Igre. Postoje dvije vrste igre, klasična i nasumična za igranje”, napisao je navodni prevarant. U vrijeme objavljivanja nije jasno da li aplikacija jednostavno koristi brend Curve Financea bez ovlaštenja ili je dizajnirana za krađu sredstava iz novčanika korisnika pomoću funkcija u aplikaciji.

Lažne kripto aplikacije postale su stalni problem tokom godina. Apple je 21. juna 2023. uklonio zlonamjernu aplikaciju Trezor novčanik iz svoje App Store. Nakon otvaranja, lažna aplikacija je podstakla korisnike da ubace svoje početničke fraze novčanika, omogućavajući hakerima da isprazne svu korisničku kriptu. Slično, 5. novembra 2023., Microsoft je uklonio, treći put u dvije godine, lažnu aplikaciju Ledger koja je ukrala 588.000 dolara kroz 38 transakcija prije nego što je uklonila.

fake app 1
Lažna aplikacija Curve Finance na App Storeu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.