solend

Aplikacija za kripto pozajmljivanje Solend pokušala je preuzeti račun “kita” kako bi spriječila da uruši sistem

Decentralizovane financijske platforme idu ekstremno kako bi ograničile posljedice rasprodaje kriptovaluta.

Solend, platforma za pozajmljivanje izgrađena na blockchainu Solana, pokušala je da preuzme kontrolu nad svojim najvećim računom, takozvanim “kit” investitorom za koji je rekao da bi mogao značajno uticati na kretanja na tržištu.

Solendovi korisnici su od tada glasali za blokiranje tog poteza.

Šta je Solend?

Solend je DeFi aplikacija koja korisnicima omogućava da posuđuju i pozajmljuju sredstva bez potrebe za posrednicima.

Solend je rekao da se jedan kit nalazi na “ekstremno velikoj margini”, što potencijalno dovodi u opasnost protokol i njegove korisnike. “U najgorem slučaju, Solend bi mogao završiti sa velikim dugom”, kažu iz kompanije. “Ovo bi moglo izazvati haos, opterećivati ​​mrežu Solane.”

Dotični račun je deponovao 5,7 miliona sol tokena u Solend, što čini više od 95% depozita. Nasuprot tome, posuđivao je 108 miliona dolara u stabilnim coinima USDC i Tether.

Ako je sol cijena pala ispod 22,30 dolara, 20% kolaterala na računu – oko 21 milion dolara – je u opasnosti od likvidacije, rekao je Solend. Sol se u ponedjeljak trgovao po cijeni od 34,49 dolara.

Solend je u nedjelju usvojio prijedlog kojim mu se daju hitna ovlaštenja da preuzme račun kitova, što je potez bez presedana u svijetu DeFi-ja.

Solend je rekao da će mu ta mjera omogućiti da likvidira imovinu kita “bez šaltera” transakcija – za razliku od trgovine na berzi – kako bi se izbjegla moguća kaskada likvidacija.

DeFi aplikacije pod opterećenjem

Ovaj potez je doveo do reakcije na Twitteru, uz dovođenje u pitanje Solendove decentralizacije. Jedna od osnovnih načela DeFi-ja je da je namijenjena ukidanju centraliziranih institucija poput banaka.

Međutim, do ponedjeljka je od Solendovih korisnika zatraženo da glasaju o novom prijedlogu za poništavanje prethodnog glasanja. Zajednica je velikom većinom glasala za,  99,8% je glasalo „da“.

Debakl je znak kako je DeFi – neka vrsta “Divljeg zapada” na kojem korisnici preuzimaju na sebe da obavljaju trgovine i zajmove ravnopravnih korisnika – uhvaćen u krahu kriptovaluta.

MakerDAO, kreator stabilnog coin-a vezanog za dolar pod nazivom DAI, nedavno je onemogućio funkciju koja je omogućila trgovcima da pozajmljuju DAI protiv uloženog etera, derivatnog tokena koji uzrokuje haos na kripto tržištu.

StETH bi trebao vrijediti isto kao i eter, ali se trguje sa sve većim popustom na drugu najveću kriptovalutu. Ulazak i izlazak iz stETH-a nije lak, a to je rezultiralo problemima likvidnosti kod velikih kripto zajmodavaca i hedž fondova kao što su Celsius i Three Arrows Capital.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.