mastercard

Mastercard dodaje 7 blockchain startupa svom kripto akceleratoru

Provajder kripto gateway-a Fasset i Singapurski Digital Treasures Center su među startupima koji ulaze u najnoviji Mastercard Start Path program.

Globalni platni gigant Mastercard nastavlja podržavati kriptovalute i blockchain startapove kao dio svog fintech akceleratora, Mastercard Start Path programa.

Mastercard je odabrao još sedam industrijskih startupa za svoj program Start Path kako bi promovisao usvajanje kripto i blockchain tehnologije, objavila je kompanija 3. novembra.

Nova grupa startupa uključuje provajdera kripto gateway-a Fasset, singapursku platformu za kripto plaćanja Digital Treasures Center i kolumbijsku firmu Stable koja se fokusira na stabilne coine. Mastercard je prethodno u julu sklopio partnerstvo sa Fassetom kako bi zajednički radili na digitalnim rješenjima za poticanje finansijske uključenosti u Indoneziji.

Najnoviji Mastercard Start Path program takođe uključuje provajdera sistema društvenih plaćanja fokusiranog na Web3 Loot Bolt, Quadrata startup za privatnost, medijski fintech projekat Take Back the Mic baziran na blockchainu i platformu orijentisanu na brend Uptop.

Kako se navodi u saopštenju, izabrane kompanije će se baviti premošćavanjem jaza između Web2 i Web3 kao jednog od svojih glavnih ciljeva. “Pozdravljamo novu grupu startupa kako bismo olakšali pristup digitalnoj imovini, izgradili zajednice za kreatore i osnažili ljude da inoviraju za budućnost putem Web3 tehnologija”, dodao je Mastercard.

Pokrenut 2014. godine, Mastercard Start Path je šestomjesečni akceleratorski program koji je osmišljen da pomogne startupima u širenju i komercijalizaciji svojih proizvoda i usluga. Mastercard je do sada podržao više od 350 startupa, od kojih su mnogi stekli status jednoroga, uključujući kompanije kao što su bankarski provajder Thought Machine, indijski fintech startup Zeta i Razorpay.

Mastercard je 2021. pokrenuo namjensku kripto diviziju Mastercard Start Path-a, nazvanu Start Path Crypto. Kripto akcelerator je osnovan za podršku početnicima iz serije A i serije B koji su uključeni u razvoj kripto i blockchaina, nudeći tromjesečni program podrške.

Nakon najnovijeg dodatka, Start Path Crypto program je dodao ukupno 25 startupa vezanih za kripto, uključujući digitalni novčanik Uphold, firmu za skladištenje kriptovaluta GK8 i Emin Gün Sirer, izvršni direktor i osnivač blockchain developera Ava Labs.

Najnovije vijesti dolaze u vrijeme kada Mastercard nastavlja jačati svoju blockchain i kripto stručnost. Sredinom oktobra, Mastercard je pokrenuo novi program koji omogućava bankama da ponude mogućnosti i usluge kripto trgovanja svojim klijentima u saradnji sa Paxosom. Prethodno je Mastercard sarađivao sa berzom Coinbase kako bi omogućio korisnicima Coinbase NFT-a da kupuju koristeći Mastercard kartice.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.