meksiko

Meksički senator planira da prati stope El Salvadora u legalizaciji Bitcoin-a

Meksički senator će se boriti za opciju bez banki, korištenjem njenih političkih stavova, da bi motivisala usvajanje Bitcoin-a kao zakonitog sredstva plaćanja.

Indira Kempis, će predstaviti novi kripto zakon u kongresu, ove godine, kao ekvivalent salvadorskom kongresu.

U skorašnjoj posjeti El Salvadoru, senator države Nuevo Leon, svjedočila je razvijanju ekosistema Bitcoin-a. Ona vjeruje da je El Salvadorovo usvajanje Bitcoin-a, kao zakonitog sredstva plaćanja, zapravo socijalni eksperiment. Cilj je da pomogne Meksiku pri usvajanju kriptovaluta kao zakonitog sredstva plaćanja, predlaganjem novog zakona meksičkom kongresu, u ovoj godini. „Moramo da od Bitcoin-a napravimo zakonito sredstvo plaćanja u Meksiku, jer ako to ne učinimo, kao što je El Salvador učinio, nećemo moći krenuti u akciju.“ Njena motivacija za predlaganje ovog zakona, jeste finansijsko izuzimanje od velikog boja meksikanaca. „Meni je jasno da je finansijsko izuzimanje jedan od javnih problema, kojem se samo nekolicina obratila, sa izvodivim alternativama.“

Kempis hvali predsjednika El Salvadora

Kempis je pohvalila predsjednika El Salvadora, jer je globalni pionir za kriptovalute, sa obzirom na njegovu prethodnu reputaciju. Migracija, nasilje i organizovani kriminal, su prethodno bili jedini problemi po kojima je centralno američka država bila poznata. Kempis pohvaljuje Nayib Bukele, predsjednika El Salvadora, za pokretanje revolucije koja će obuhvatiti sve nacije. „Čineći Bitcoin legalnim sredstvom plaćanja, predstavlja teren za sve ljude koji su izuzeti, u skoro svim državama.“

28. avgusta 2018. godine, Kempis je preuzela poziciju senatora, sa master diplomom u javnoj administraciji i javnoj politici. Raniji indikatori njenog interesovanja za kriptovalute, počeli su promjenom profilne slike njenog tviter naloga, u sliku „laser eyes“ (laserske oči), pridružujući se tako svom kolegi senatoru Eduardo Murat Hinojosa. Bitcoin bull Michael Saylor i Anthony Pompiliano, su poznati po takvim profilnim slikama na tviteru. Kempis se takođe okružila sa mnogo individualaca koji su, već godinama, upoznati sa Bitcoinom. Zajednica oko nje uključuje preduzetnike, tehnologe i prijatelje koji su usko povezani sa kriptom i koji su je ohrabrili da postane aktivna.

„I sada kada sam dio politike, trudim se da to promovišem,“ rekla je senatorka.

Ustavno pravo

Prema senatorki Kempis, finansijska inkluzija je ustavno pravo i postoje legalne osnove za ovakvu inkluziju. „Ono što sam ja radila jeste otvaranje diskusije, da bi ljudi, vlast i meksička politička elita, počela uviđati da je ovo legalni okvir za dolazeću budućnost, jer kao što i vidite, Salvador pokazuje da je to moguće.“

Kempis planira da preda nacrt novog zakona, na jednoj od dvije sjednice kongresa u 2022. godini. Inicijalno, njen cilj jeste da dobije većinu glasova, da je finansijska inkluzija ustavno pravo. Ona kaže da će proces biti dug, a jednom kada je putovanje ka Bitcoinu krenulo, nema stajanja.

Biće interesantno posmatrati ovaj prostor, s obrzirom da su meksičke vlasti, u principu, isključile Bitcoin iz upotrebe, u trenutnom finansijskom sistemu. Meksičkim bankama, takođe, nije dozvoljeno da posluju sa kripto kompanijama, u skladu sa Fintech zakonom.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.