mcs

MicroStrategy i Michael Saylor postigli vansudsku nagodbu i moraju platiti 40 miliona dolara

 

U avgustu 2022., Michael Saylor se suočio s optužbama za utaju poreza. Od tada je navodno napravio najveću nagodbu za prevaru poreza na dohodak u istoriji Distrikta Kolumbija.
Tehnološka firma MicroStrategy i njen osnivač pro-Bitcoin, Michael Saylor, pristali su na dogovor od 40 miliona dolara kako bi okončali tužbu koja ga optužuje za utaju poreza na prihod.

New York Times je 3. juna objavio da je državni tužilac Distrikta Kolumbija postigao nagodbu od 40 miliona dolara sa Saylor-om i njegovom softverskom kompanijom MicroStrategy.

Prema izvještaju, lokalni zvaničnici ocijenili su sporazum kao “najveći povrat poreza na dohodak od prijevare” u okrugu. To je navodno prva tužba u skladu sa izmijenjenim Okružnim Zakonom o lažnim potraživanjima, koji podstiče uzbunjivače da podnose tužbe za utaju poreza protiv stanovnika koji navodno kriju podatke o prebivalištu.

Distrikt Kolumbija tužio je Saylora i njegovu kompaniju MicroStrategy u avgustu 2022. godine, navodeći da izvršna vlast nije plaćala porez na prihod u tom okrugu najmanje 10 godina koliko je tamo živio.

Prema tvrdnjama, firma je pomogla Sayloru da izbjegne više od 25 miliona dolara poreza na prihod DC. Eksperti su prvobitno sugerisali da bi Saylor mogao dobiti kaznu od 75 miliona dolara.

Tužba za poreske prevare prisilila je Saylora da podnese ostavku na mjesto izvršnog direktora MicroStrategyja u avgustu 2022., 33 godine nakon osnivanja firme. Odmah je preuzeo novu ulogu izvršnog predsjednika i nastavio da služi kao predsjednik odbora direktora.

Uprkos tome što je napustio poziciju izvršnog direktora, Saylor je nastavio da održava imidž MicroStrategyja kao kompanije koja je naklonjena Bitcoinu, redovno najavljujući nove kupovine Bitcoina na svom X računu. Jedna od nedavnih velikih kupovina MicroStrategy-a obavljena je u martu 2024. godine, a kompanija je kupila 12.000 BTC kroz ponudu konvertibilnih novčanica od 800 miliona dolara.

mcs1
Izvor: Michael Saylor

Prema najnovijem ažuriranju kompanije, MicroStrategy je od 1. maja 2024. posjedovao 214.400 bitcoina, kupljenih po prosječnoj kupovnoj cijeni od 35.000 dolara po BTC-u sa ukupnom cijenom od oko 7,5 milijardi dolara.

Saylor se pojavio kao glavni zagovornik Bitcoina i tehnologije zbog velikih investicija i značajnih aktivnosti povezanih s Bitcoinom na društvenim medijima. On je istaknuta ličnost u zajednici kriptovaluta i često je pozvan da govori na industrijskim konferencijama. Saylorov put da postane Bitcoin milijarder započeo je 2020. godine kada je na Twitteru objavio da je lično kupio 17.732 BTC za 175 miliona dolara. Prije te objave, Saylor je mogao biti nazvan više Bitcoin zagovornikom. On je 7. decembra 2013. napisao: “U nedostatku kredibilnog sponzora, Bitcoin je u neposrednoj opasnosti da ne bude regulisan.”

mcs2

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.