ulaganje u kriptovalute

Mogućnosti za ulaganje u kriptovalute su brojne

Posljednjih godina, cijeli niz opcija je postao dostupan onima koji su zainteresovani za rastući potencijal kriptovaluta. Grayscale-ov Bitcoin Trust, na primjer, omogućava investitorima da razmišljaju o Bitcoinu bez potrebe da ga direktno kupuju. Vrijednost fonda se trenutno procjenjuje na više od 20 milijardi dolara, a vlasnik imovine ima dodatna indeksna sredstva namijenjena za nekoliko altcoina, poput Filecoina, Basic Token Attention -a i Chainlink -a.

Na drugim mjestima, ulagači posvećeni kriptovalutama trguju izvedenicama na vodećim berzama ili učestvuju u procvatu decentralizovanog finansiranja ili DEFI prostora, uglavnom putem ulaganja, kreditiranja i zaduživanja sa više od 70 milijardi dolara ukupne vrijednosti zaključane u DeFi ekosistemu.

Ulaganja u vlasnički kapital trenutno postavljaju rekorde. Ove godine je završeno 10 od 12 najvećih rundi finansiranja kriptovaluta, čime je prikupljeno nešto manje od 3,9 milijardi dolara. Jedan startup, berza derivata FTX, uspio je prikupiti 900 miliona dolara kako bi postigao hladnu vrijednost od 18 milijardi dolara. Pitanje koje postavljaju mnogi vanjski posmatrači je, zašto sada?’.

Xinshu Dong, partner u fondu rizičnog kapitala IOSG Ventures, kaže: „Mnogi vide kripto tržište kao jedno od onih sa najvećim potencijalom za rast, sa opravdano mnogo više i transparentnijim načinom poslovanja.

„VC se klade na visokorizična ulaganja sa visokom zaradom i obično ih ne uznemirava kratkoročna nestabilnost sve dok osnove obećavaju. U ovom trenutku vidimo sve manje ljudi koji pokušavaju razabrati jesu li tržišni uslovi “bikovski” ili “medvjeđi”; bolje rečeno, budućnost tehnologija i aplikacija koje pokreću blockchain samo izgledaju veoma bikovski, uprkos regulatornim rizicima.”

Dong želi naglasiti jasne prednosti kriptovaluta u poređenju sa tradicionalnim investicijskim prostorom, dodajući: „Kod tradicionalnih VC-a, prinosi na fondove definisani su krivom zakona moći. Kripto je zanimljiv slučaj u kojem se to još nije dogodilo, a to je posljedica više faktora poput mogućnosti “kovanja” tokena, likvidnosti i uopšteno veće mogućnosti arbitraže u odnosu na tradicionalna tržišta. ”

Ben Middleton, savjetnik u Ascensive Asset Management-u, vjeruje da strah od propuštanja (FOMO) zaslužuje dio zasluga za nedavni rast ulaganja zasnovanih na kapitalu, pri čemu blockchain kompanije prikupljaju kapital putem hedž fondova koji su uglavnom fokusirani na kripto.

Middleton kaže: „VC-ovi koji su ulagali u projekte u posljednjih nekoliko godina zaradili su velike novce, tako da definitivno postoji element straha od propuštanja (FOMO) za sve investitore. Osim ovoga, VC -ovi su prikupili nova sredstva ili su njihova postojeća sredstva uveliko porasla u AUM -u, tako da ima dovoljno kapitala za ugradnju, a neki su zapravo prisiljeni rasporediti ga s obzirom na njihovu strukturu i životni ciklus.

“Na Solaninom blokchainu, da navedemo jedan primjer, vidjeli smo kako se u posljednja dva mjeseca pokreće deset različitih tržišta novca. Sve ovo završava tako da su runde visoko konkurentne i da se poveća ponuda. Mislimo da neki VC -i čak koriste strategiju preplaćivanja u ciklusima kako bi istisnuli svoje konkurente i osigurali poslove. Nadaju se da će izgraditi reputaciju na temelju uspjeha tih projekata, ali i da će steći moć, te da će VC biti mjesto za sve glavne poslove. ”

Bez obzira na razlog, ulaganja VC-a u kriptovalute u prvih šest mjeseci ove godine više su nego udvostručena u odnosu na sve prethodne godine zajedno. Bitcoinov aprilski skok na rekordno visokih 64.000 dolara svakako je pomogao, a druga po vrijednosti kripto valuta Ethereum postigao je vlastiti skok mjesec dana kasnije. Otprilike u to vrijeme, globalna tržišna vrijednost svih kriptovaluta u opticaju po prvi je put dostigla 2,5 biliona dolara.

Zarada u pandemiji

kripto i pandemija

Kinesko suzbijanje i regulatorna nesigurnost u svijetu mogu uzrokovati da investitori malo zastanu prilikom razmatranja kriptovaluta. Prošle sedmice, predsjednik američke berze i Komisije za hartije od vrijednostii  (SEC) Gary Gensler opisao je digitalnu imovinu “prepunu prevara i zloupotreba u određenim aplikacijama” i pozvao na veću državnu regulativu radi zaštite (maloprodajnih) investitora.

Ako dugo proklamovani fizički podržani bitcoin ETF konačno dobije regulatorno zeleno svjetlo u SAD-u, to bi moglo na neki način ponuditi maloprodajnim klijentima pristup performansama bitcoina u sigurnom, a u nekim slučajevima i prilagođenim riziku način i prevladati probleme koje regulator postavlja, a koji su trenutno prepreke masovnom maloprodajnom pristupu i usvajanju kriptovalute.

Najnoviji izvještaj PWC -a o globalnom kripto hedž fondu odražava posljedičnu sumnju, sugerišući da regulatorna nesigurnost ostaje najveća prepreka za investitore. Uprkos pitanjima na koja još uvijek nema odgovora, u izvještaju se tvrdi da će rastući broj sredstava vjerovatno povećati pritiske konkurencije između menadžera.

Mnogi u zajednici kriptovaluta godinama su pitali kada će institucije da se uključe. Odgovor je ovde i sada – institucije su stigle, a ova godina je postavila mjerilo za institucionalno interesovanje za kriptovalute. Ovo je važna prekretnica koju treba napomenuti. Brzina inovacija koje će zamijeniti naslijeđene “vodovodne instalacije” u institucionalnoj infrastrukturi finansijskih usluga značajno je pod uticajem kripto i digitalne imovine te blockchain i DLT infrastrukture.

Sledeća decenija razvoja i standarda infrastrukture digitalnog financijskog tržišta, poznatog kao DFMI koji se bavi posredovanjem, pomaganjem i namirenje, moglo bi samo iznenaditi mnoge institucionalne stručnjake na periferiji kripto i digitalne imovine. Institucije su vidjele budućnost u kriptu i idu brže nego što većina mislili u pravcu njegove realizacije .

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.