super bitcoin

Nakon užasnog januara Bitcoin na kratko prešao 45.000 dolara

Obožavatelji kriptovaluta se raduju: Bitcoin se vraća.
Virtuelna valuta je nakratko preko noći prešla granicu od 45.000 dolara po prvi put u otprilike mjesec dana, prema CoinMarketCap-u.

Kasnije je ponovo pao ispod te cifre i zadnji put se trgovao oko 44.800 dolara po novčiću.
Nije jasno šta je izazvalo najnoviji skok, ali cijena kriptovalute se poboljšava posljednjih dana. Konačno je prošlog petka ponovo prešao 40.000 dolara nakon sedmica gubitaka.

Ipak, novčić je pao za više od 34% u odnosu na najviši nivo svih vremena – 10. novembra – od 68.789,63 dolara, prema podacima CoinMarketCap-a.

U međuvremenu, Ethereum se trgovao za 3.218,98 dolara, više od 3% više nego 24 sata prije. Međutim, ta cijena je pala za više od 34% u odnosu na najviši nivo od 4.891,70 dolara. Meme valuta Shiba Inu kovanica je također porasla za preko 20% u posljednja 24 sata.
Bitcoin je “izdržao nedavnu oluju” i dobija na zamahu, napisao je Craig Erlam, viši tržišni analitičar u Oandi, u istraživačkoj bilješci od ponedjeljka.

“Vidjeli smo šta Bitcoin može učiniti kada se pokrene i dok je još uvijek u ranim danima, sigurno postoji razlog da se misli da bi najgore moglo biti iza toga”, rekao je Erlam.
Investitori su bili uznemireni zbog digitalnih valuta i druge rizične imovine otkako su američke Federalne rezerve signalizirale da bi mogle ublažiti ekonomske poticaje agresivnije nego što se očekivalo.

Vlade se takođe suprotstavljaju. Reuters je nedavno izvijestio da je ruska centralna banka predložila zabranu korištenja kriptovaluta i rudarenja. Rusija je jedna od najvećih nacija za rudarenje kriptovaluta na svijetu, ali njena centralna banka je rekla da digitalne valute mogu predstavljati prijetnju finansijskoj stabilnosti zemlje. Ruski predsjednik Vladimir Putin se otvoreno usprotivio tom prijedlogu. Ruski prijedlog došao je samo nekoliko mjeseci nakon što je Kina pokrenula sveobuhvatno suzbijanje kriptovaluta, zabranjujući i trgovanje i rudarenje.

Ali neke zemlje prihvataju kriptovalute. Indija planira lansirati digitalnu verziju rupija, postajući posljednja zemlja koja se pridružila haosu stvaranja virtuelnih valuta koje podržava država.
A proizvođač električnih vozila Tesla još uvijek ima oko 2 milijarde dolara u Bitcoinima u svom bilansu, prema dokumentu SEC-a.

“Vjerujemo u dugoročni potencijal digitalne imovine i kao investicija i kao likvidna alternativa gotovini”, navodi ova kompanija u izvještaju.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.