1

Nestali kripto milioner pronađen mrtav

 

Fernando Pérez Algaba je navodno vodio posao trgovanja kriptovalutama u Argentini i za njega se sumnja da ga je ubila profesionalna ekipa.

Nestali milioner kriptovaluta i influencer na Instagramu sa sjedištem u Argentini se pojavio mrtav, a policija sumnja na ubistvo nakon što je pronađen raskomadan u koferu.

Prema nekoliko izvještaja lokalnih medija, kripto trgovac i influenser Fernando Pérez Algaba prijavljen je da je nestao 18. jula kada nije vratio ključeve iznajmljenog stana i javio se na telefon.

Njegove posmrtne ostatke, manje od nedelju dana kasnije, 23. jula, pronašla je grupa dece u gradu Ingeniero Budže, provinciji glavnog grada Argentine.

1
Jedna od posljednjih slika koju je Algaba objavio na svojim nalozima na društvenim mrežama. Izvor: Instagram

U koferu su bile amputirane noge i podlaktice, vlasti su otkrile torzo 24. jula nakon isušivanja potoka u kojem je pronađen kofer. Dan kasnije, 25. jula, pronađena je glava u rancu.

Analiza otisaka prstiju i tetovaža identifikovala je tijelo kao nestalog milionera, a obdukcija je pokazala da je upucan tri puta prije nego što je raskomadan.

12
Kofer koji je pronađen navodno sadrži dijelove tijela. Izvor: Clarín

Istražitelji su navodno sugerisali da bi to moglo biti djelo profesionalne službe i vjeruju da je motiv Algabinog ubistva vjerovatno povezan s dugom. Jedan mogući osumnjičeni već je uhapšen u vezi sa ovim slučajem.

Za Algabu se kaže da je bio trgovac kriptovalutama u Buenos Airesu gdje je vodio kancelariju u kojoj je bilo 25 drugih trgovaca.

U svoje vrijeme je takođe prikupio značajan broj pratilaca na Instagramu, preko 917.000 pratilaca. Većina sadržaja vrti se oko luksuznih automobila i njegovog voljenog psa.

Prijavljeno je da Algaba ima 900.000 argentinskih pezosa (3.300 dolara) duga po odbijenim čekovima, 1,2 miliona argentinskih pezosa (4.400 dolara) duguje bankama i još jedan dug od 70.000 dolara koji se opet odnosi na odbijeni ček.

Krajem 2022. niz misterioznih i iznenadnih smrti kripto milijardera izazvao je divlje teorije u zajednici.

Između oktobra i decembra 2022. suosnivač MakerDAO-a Nikolaj Mushegian, kripto broker Javier Biosca, suosnivač Amber grupe Tiantian Kullander, ruski kripto milijarder Vjačeslav Taran i glavni dioničar Bithumba Park Mo pretrpjeli su naizgled preranu smrt.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.