difficulty bomb

Nešto što se zove “poteškoće bombe” moglo bi zamrznuti cijelu Ethereum mrežu. Šta je to i zašto blockchain odlaže akciju?

Ethereum bi trebao doživjeti ogromnu promjenu.
Najkorišteniji blockchain, koji pokreće drugu najveću kriptovalutu po tržišnoj vrijednosti, sprema se za dugo očekivanu nadogradnju zvanu „spajanje“. Trebalo bi da ga učini ekološki prihvatljivijim i efikasnijim, ali u igri je mnogo novca – mogao bi potaknuti svoju kriptovalutu, Eter, da nadmaši Bitcoin u smislu tržišne kapitalizacije.

Postoji i problem sa zastrašujućim imenom: “poteškoće bombe”

Evo šta je “poteškoća bombe”, kako se povezuje sa spajanjem i zašto programeri Ethereuma nisu odgodili to spajanje. Razumijevanje toga zahtijeva razumijevanje spajanja.

Ethereum se trenutno oslanja na konsenzus dokaza o radu, prema kojem rudari kriptovaluta moraju kompletirati složene zagonetke kako bi potvrdili transakcije. Ovaj proces zahtjeva ogromnu količinu računarske snage i često je kritikovan zbog uticaja na životnu sredinu. Spajanje bi prebacilo Ethereum na “dokaz o ulogu”, pri čemu bi korisnici mogli potvrditi transakcije prema tome sa koliko kovanica doprinose ili ulažu u mrežu. “Poteškoću bombe” kreirali su programeri Ethereuma 2016. godine, imajući na umu to spajanje.

Jednom uvedena, bomba će eksponencijalno povećati nivo težine zagonetki potrebnih za dokaz rada rudarenja, što će na kraju učiniti nemogućim to rudarenje. To bi dovelo do onoga što Ethereum programeri nazivaju “ledenim dobom”, gdje je Ethereumov dokaz radnog lanca prisiljen prestati proizvoditi blokove, koji potvrđuju transakcije rudarenjem, i “zamrznuti” ih.

Svrha bombe je jasna: Ethereum programeri se nadaju da će bomba podstaći rudare da prihvate spajanje, gurajući dalje usvajanje lanca.

Međutim, ako bomba stigne prije nego što spajanje bude spremno za lansiranje i bez dokaza o ulogu, mogla bi eksplodirati.

Stvari mogu prilično brzo postati veoma škakljive

„Ovdje postoji rizik da ako ne odgodimo bombu dovoljno brzo, vrijeme bloka će se usporiti na Ethereumu. Vrijeme bloka počinje da se usporava vrlo malo, ali onda se svake dvije sedmice usporavanje udvostručuje”, rekao je programer Ethereuma Tim Beiko za Fortune.

Ako bomba eksplodira dok programeri još uvijek testiraju spajanje, moraće raditi izuzetno brzo kako bi je raspršili. Ali Beiko je rekao za Fortune da bi programeri mogli odgoditi bombu za otprilike četiri sedmice, rekavši da proces nije težak.

Uprkos zabrinutosti, programeri su odlučili da ne potiskuju bombu, navodeći nekoliko razloga.
Beiko smatra “da bi proces odlaganja bombe stvorio više posla za programere, pa s obzirom na ogromnu želju svih da se spajanje dogodi što je prije moguće, ako možemo uštedjeti nekoliko sedmica tako što ne odlažemo bombu, to bi se moglo isplati”, rekao je za Fortune.

Čak je i suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin podržao da se bomba zadrži kakva jeste: „Moramo procijeniti posljedice od dodatnog odlaganja naspram posljedica života s blokovima od 21 ili 25 sekundi neko vrijeme, što je nešto što smo uradili I ranije i svijet nije nestao”, rekao je Buterin tokom poziva. Na osnovu objašnjenja programera ipak nisu svi bili za odlaganje bombe. “Ja lično ne mislim da je ovo jak argument za održavanje rasporeda bombi kakav jeste”, tvitovala je Kim. “To je nepotrebni stres, po mom mišljenju, za programere, ali veći razlog zbog kojeg mislim da su programeri odustajali od dogovora oko odlaganja bombe danas je optika.”

„Koliko god programeri znaju da će se spajanje dogoditi kada se dogodi, oni ne žele da budu bombardovani još i kritikama, histerijom i samo netačnim navodina medija koji kažu da se spajanje neće dogoditi ili će se dogoditi u decembru samo zato što je bomba bila gurnuta u to vrijeme”, rekla je Kim.

Od sada, programeri nastavljaju testirati spajanje. Nakon svojih najnovijih testova, otkrili su mnoštvo problema koje bi trebalo riješiti prije nego što se izvrši nadogradnja.

„Srušiti se ili otkriti čudnu grešku kasno u procesu nije ‘odgađanje spajanja’,” rekao je Beiko, “već osiguranje da Ethereum ne padne tokom nadogradnje, što je suštinska stvar koju svi pokušavamo postići.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.