ethereum merge

Ethereum spajanje ‘nekoliko mjeseci nakon’ juna

“To neće biti jun, ali vjerovatno za nekoliko mjeseci nakon toga. Još uvijek nema tačnog datuma, ali smo definitivno u posljednjem poglavlju PoW-a na Ethereumu,” rekao je programer Tim Beiko.

Dugo očekivano spajanje Ethereum-a je postavljeno za još jedno odlaganje, a programeri koji rade na nadogradnji procjenjuju vrijeme završetka “nekoliko mjeseci nakon” juna.

Zbog uspjeha testiranja, postojala su opšta očekivanja da će spajanje proći sredinom godine, međutim posljednji zastoj nije iznenađujući s obzirom na to da je Proof of Stake stalno odgađan otkako je prvi put predložen.

Uz to, znakovi obećavaju da će se glavna mreža Ethereuma zapravo spojiti s beacon lancem kako bi ove godine postala Proof-of-Stake (PoS) mreža. Za stvarno.

Ethereum programer Tim Beiko je jučer putem Twittera dostavio ažuriranu vremensku liniju, provizorno navodeći da su glavni programeri u završnoj fazi: “To neće biti jun, ali vjerovatno za nekoliko mjeseci nakon toga. Još nema tačnog datuma, ali definitivno smo u završnom poglavlju PoW-a na Ethereumu.”

Nakon što je primetio da su njegovi komentari izazvali pometnju među zagovornicima i mrziteljima Ethereuma, Beiko je danas nastavio sa zapažanjem „da može biti teško analizirati napredak na spajanju kada niste duboko u procesu.“

Kako bi pružio daljnje objašenjenje, Beiko je objavio blog post se detaljnijim pregledom. “Nisam očekivao da će moji jučerašnji tvitovi izazvati takvu reakciju. Cijenim da može biti teško analizirati napredak na The Mergeu kada niste duboko u procesu. Pokušao sam dati neki kontekst ovdje:

https://t.co/QTZ7CuapMf pic.twitter.com/MVXdPEj3NX

— Tim Beiko | timbeiko.eth (@TimBeiko) 13. april 2022

Prema programeru, tačan datum neće biti određen sve dok „klijentski timovi ne budu sigurni da su implementacije softvera temeljno testirane i da ne sadrže greške“.

Glavno u kasnijim fazama su probno pokretanje javnih testnih mreža kao što je Kiln, i uvođenje viljuški u koje omogućavaju programerima da testiraju različite implementacije povezane sa spajanjem/PoS-om na mreži.

Aktuelne poteškoće

Još jedan važan faktor je (automatsko povećanje težine rudarenja dizajnirano kako bi rudarenje PoW-a učinilo manje atraktivnim), za koji Beiko kaže da će početi biti primjetan na Ethereumu oko maja i da će činiti blokove „nepodnošljivo (čitaj 15-20 sekundi) sporim do avgusta .”

“Ako programeri klijenta ne misle da mogu implementirati spajanje na glavnu mrežu prije nego što se vrijeme bloka previše uspori, moraće se ponovo odgoditi,” rekao je.

Beiko je iznio dva načina zbog kojih bi potencijalno mogla biti odgođena kako bi se unaprijed uvela nadogradnja spajanja, prvo kombinujući odgodu sa objedinjavanjem klijentskih oslobađanja kako bi se odgodila „bomba u određenom bloku, vraćajući vrijeme bloka od 13 sekundi, a zatim aktiviranje gdje se spojite ubrzo nakon toga.”

Drugo, odvojiti kašnjenje bombe putem nadogradnje mreže „koja samo odlaže bombu“ prije spajanja.

“Spajanje, za razliku od prethodnih nadogradnji Ethereuma, neće biti pokrenuto vremenom bloka. Umjesto toga, pokrenut će ga ukupna vrijednost težine. S obzirom da je ovo teže procijeniti od vremena bloka, kašnjenje između odabira vremena za spajanje i objavljivanja uživo na mreži može biti nešto kraće od prethodnih nadogradnji Ethereuma.”

Ranije ove sedmice programer Ethereum Foundation Parithosh Jayanthi sugerisao je da još uvijek ima dosta pokušaja i grešaka, nakon što je primijetio da je testiranje tri shadow fork-a rezultiralo „pronađenim greškama koje variraju od koda za sinhronizaciju do isteka zahtjeva“.

Nakon uspješne implementacije spajanja i prelaska na mehanizam konsenzusa PoS, konačni orijentir na mapi puta za Ethereum (ranije poznat kao Eth2) je nadogradnja podijeljenih lanaca koja bi trebala biti aktivna početkom 2023. godine. Međutim, do tada će mreža koristiti Layer-2 mreže kao što su Polygon i Optimism za rukovanje skalabilnosti i velikim količinama transakcija.

Cijena etera (ETH) je doživjela značajan porast u posljednjih 30 dana, dobivši 20,5% na 3,126 dolara u vrijeme pisanja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.