starkware

Ethereum Layer 2 Developer StarkWare želi da utrostruči vrijednost na 6 milijardi dolara

Četiri godine star kripto startup navodno je prikupio najmanje 100 miliona dolara u svojoj posljednjoj rundi finansiranja.

Provajder rješenja za skaliranje Ethereum Layer 2 StarkWare navodno je prikupio najmanje 100 miliona dolara uz procjenu od 6 milijardi dolara. Investitori pokazuju veliko interesovanje za jedan od najočekivanijih Ethereumovih Layer 2 projekata.

Najnovija runda finansiranja, koja je još uvijek u toku, dolazi samo tri mjeseca nakon što je StarkWare prikupio 50 miliona dolara uz procjenu od 2 milijarde dolara. Taj krug je zatvoren u novembru, a predvodila ga je vrhunska kompanija rizičnog kapitala Sequoia, uz učešće Paradigma, Three Arrows Capitala i Alameda Researcha. Sedam mjeseci prije toga, u martu, StarkWare je prikupio 75 miliona dolara u rundi finansiranja Serije B koju je vodio Paradigm. Neki od ostalih dioničara startupa su Coinbase, Intel i izvršni direktor Mobileye i viši potpredsjednik Intela Amnon Shashua. Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin je također rano uložio u projekat.

Uprkos tome što je ranije odbio mnoge ponude za ulaganja, izraelski startup sada navodno želi prikupiti najmanje 100 miliona dolara svježeg kapitala, što bi utrostručilo njegovu prethodnu procjenu od dvije milijarde dolara na oko 6 milijardi dolara. Komentarišući povišicu o kojoj se pričalo, insajder kompanije koji je govorio pod uslovima anonimnosti rekao je za Crypto Briefing:

“Prema onome što čujemo, postoji mnogo pristupa potencijalnih investitora. Većina nije prihvaćena, ali imamo osjećaj da se nešto zanimljivo može pripremiti. Teško je prisjetiti se početka novembra, neposredno prije procjene vrijednosti od 2 milijarde dolara i StarkNeta koji dolazi na mainnet. Interes investitora i programera je skočio. Dakle, procjena u koju bi bilo teško povjerovati prije nekoliko mjeseci mogla bi sada biti realna.”

StarkWare je odbio podijeliti bilo kakve detalje o zainteresovanim investitorima ili kako će kompanija iskoristiti svježi kapital, ali je neimenovani predstavnik rekao da se tim trenutno fokusira na svoj StarkEx proizvod baziran na ZK-Rollup-u.

Za razliku od drugih Sloj 2 rješenja za skaliranje, StarkEx koristi ZK-STARK-ove, također poznate kao skalabilne, transparentne argumente znanja sa nultim znanjem, kako bi pomogao Ethereum-u da skalira i postigne iznad 100.000 tranzicija u sekundi uz značajno smanjene troškove transakcijske naknade.

Ethereum se suočio s dobro dokumentiranim problemima skaliranja tokom prošle godine, što je dovelo do porasta popularnosti konkurentskih Layer 1 blockchaina kao što su Terra, Solana, Avalanche, NEAR i Fantom usred porasta naknada za plin na vrhunskoj mreži pametnih ugovora. Takozvane “alternativne Layer 1” mreže su zauzele značajan dio Ethereumovog tržišnog udjela i korisničke baze jer je maloprodajni interes za kriptovalute dostigao vrhunac krajem 2021. Umjesto skaliranja osnovnog lanca, Ethereum se obavezao na korištenje različitih bočnih lanaca i rješenja Layer 2 kao što su StarkWareov StarkEx da bi ostao konkurentan.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.