kirgistan

‘Ništa ne raste tako brzo kao kriptovaluta’: poslanik Kirgistana želi nacionalnu kriptovalutu

Kirgistan je regulisao kripto berze i rudarsku industriju, međutim, ne postoje zakoni koji regulišu promet kriptovaluta u ovoj zemlji.

Kirgistanski poslanik Karim Khanjeza pozvao je na legalizaciju kriptovaluta u zemlji tokom sastanka parlamentarnog odbora o zakonu i redu i borbi protiv korupcije.

Tokom svog govora, poslanik Khanjeza se založio za razvoj pravnog okvira za kripto tržište i predložio amandmane na nacrt zakona kako bi se inkorporirala virtuelna sredstva. Rekao je, “ništa ne raste tako brzo kao kriptovaluta.”

Dodao je da je njihova zemlja u savršenoj poziciji da iskoristi rastuću popularnost kriptovaluta i predložio je pokretanje vlastite nacionalne kriptovalute. Rekao je da bi se vlada trebala fokusirati na razvoj suverene nacionalne digitalne valute koju Narodna banka zanemaruje, izvještava lokalni dnevnik.

Takođe se zalagao za izgradnju kripto čvorišta u zemlji uključivanjem visoko kvalifikovanih stručnjaka u ovoj oblasti, strategije koju slijede poput UAE kako bi postali regionalni centar za rastuće kripto tržište.

Centralnoazijska nacija se pozicionirala kao jedna od zemalja sa značajnim napretkom u regulisanju tržišta. Bitcoin se smatra robom i dozvoljeno je rudarenje kao i transakcije prema zakonima o robi.

U avgustu 2021., vlada je uvela nacionalni kripto okvir za kripto razmjene, dajući im pravni status u zemlji. Međutim, ne postoje zakoni koji bi regulisali promet kriptovaluta, a postoji samo nacrt zakona „o prometu kriptovaluta“ koji je predložila Narodna banka.

Kirgistanska vlada počela je raditi na regulisanju industrije kripto rudarenja još 2020. godine, međutim, rastuća energetska kriza potpomognuta ilegalnim rudarenjem kriptovaluta dovela je do nekoliko suzbijanja prošle godine. Većina zemalja koje podržavaju kripto rudarenje, uključujući Kazahstan i Iran, suočile su se sa sličnim energetskim krizama zbog ilegalnog rudarenja kriptovaluta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.