germany

Njemačka vuče evropsku ekonomiju prema dole – a to je odlično za kriptovalute

 

Analitičar i pisac Cointelegrapha Marcel Pechman objašnjava kako je slabljenje njemačke ekonomije – najveće evropske ekonomije – pozitivno za kriptovalute.

U najnovijoj epizodi Macro Markets, analitičar Cointelegrapha Marcel Pechman govori o recesiji u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji. Prema nedavnom naslovu u The Wall Street Journalu, „Njemačka vuče evropsku ekonomiju na dno.“ Članak objašnjava kako zemlja uveliko ovisi o proizvodnji, koja je povrijeđena jer strane vlade žure da zaštite domaću industriju.

Prema Pechmanu, njemački bruto domaći proizvod (BDP) zauzima četvrto mjesto u svijetu, 42% veći od francuskog BDP-a. Štaviše, proizvodnja je odgovorna za skoro 20% njene ekonomije. Da stvari budu još gore, prerađivačka industrija u Njemačkoj zapošljava 10% radne snage.

Kako je suficit (izvoz minus uvoz) dostigao najniži nivo u posljednje 23 godine, to uzrokuje smanjenje BDP-a Njemačke, što utiče na sposobnost vlade da plati svoje troškove, uključujući penzije i javne radnike. Pechman zatim pokazuje kako je njemačka vlada bacala ulje na vatru uz ponavljajuće intervencije kako bi spasila proizvodnu industriju.

Pechman nas podsjeća da euro ima samo sedmogodišnju prednost u odnosu na Bitcoin i da eventualno slabljenje Njemačke predstavlja značajan rizik za Evropsku centralnu banku i euro. Shodno tome, bez obzira na to kako ide američki dolar, euro predstavlja neposredniji rizik i potencijalno je pozitivan za usvajanje kriptovalute.

Prebacivši fokus na azijsko tržište, japanska centralna banka podigla je gornju granicu otkupa kamatnih stopa na 1%. Prema riječima Pechmana, banka pokušava uvjeriti tržišta da ne podiže kamate, ali se upravo to dogodilo. Japanska ekonomija je stagnirala posljednjih 20 godina, a njen omjer duga je iznad 200% BDP-a od 2010. godine.

Prema članku Bloomberga, „japanski investitori su glavni vlasnici američkih državnih obveznica i posjeduju sve, od brazilskog duga do evropskih elektrana.“ Prema Pechmanu, ostatak svijeta je zabrinut da će Japan morati da rastereti svoje udjele u obveznicama, dionice i druga sredstva, što će vjerovatno uzrokovati krah na tim tržištima.

Zaključak je da su globalne ekonomije snažno međusobno povezane, što je vidljivo nakon što su SAD pomogle Evropi tokom bankarske krize 2023. nudeći posebne sporazume o likvidnosti. Pechman kaže da će se u jednom trenutku povjerenje u ovaj sistem slomiti, bez obzira na okidač. Zato pozicioniranje u Bitcoin-u ima smisla, iako je nemoguće predvidjeti vrijeme tih događaja.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.