solana kriptovaluta

Nova kriptovaluta pod nazivom Solana prijeti Ethereumu svrgavanjem sa trona nakon posljednje nadogradnje

Svježe ažuriranje Ethereum blockchaina pružilo je svježu municiju novoj kriptovaluti, Solani, da izazove prethodni – popularniji i etablirani token – i zauzme njeno mjesto na ponos.

Novo ažuriranje, nazvano „London Hard Fork“, na  Ethereum bloku uključuje pet prijedloga poboljšanja Ethereuma (EIP). Tačan datum objavljivanja nije mogao biti utvrđen.

Do sada nije bilo ograničenja u rudarenju Ethereuma. Rudari su bili nagrađivani potpuno novim coinima svaki put kada su potvrdili blok i bili su nadoknađeni transakcijskim naknadama koje su plaćali korisnici. ‘London Hard Fork’ ima za cilj popraviti ovo i kaže da majneri više neće primati naknade za transakcije.

Ova nadogradnja će zasigurno poboljšati Ethereum blockchain i način na koji se cijena imovine određuje jer će zalihe postati ograničene. To će povećati brzinu transakcije u sekundi, što će dovesti do manjeg zagušenja i značajno smanjiti naknade.

Naprotiv, rudari će biti pogođeni jer će spaliti dio naknada generisanih na blockchainu, što će zauzvrat smanjiti njihov prihod i možda neke od njih potaknuti na moguću migraciju.

Solana bi bila ključni dobitnik moguće migracije, ako je ima, jer može obraditi transakcije mnogo bržim tempom čak i nakon ažuriranja Ethereuma”, rekao je Nirmal Ranga, potpredsjednik (Trading), ZebPay. “Solana je favorizovana zbog svoje brze, sigurne i blockchaina koji je otporan na cenzuru i koji pruža otvorenu infrastrukturu. ”

Kripto stručnjaci su rekli da Solana nije jedini istaknuti nasljednik, jer se suočava sa žestokom konkurencijom poput Algoranda, Cardana, Tezosa i Polkadota, i nekoliko drugih. Mudar pristup  bi bila procjena tokena prema vlastitim osnovama i snazi.

Solana, lansirana u travnju 2020., relativno je mlada kriptovaluta. Stekla je veliku privlačnost hvaleći se svojom skalabilnom tehnologijom. USP ove kriptovalute je ogromna brzina transakcija na njenoj blockchain mreži uz jeftine naknade, kažu stručnjaci.

Nedavna senzacija kripto svijeta porasla je za preko 4.500 po centu od svog početka. Do sada je 2021. godine digitalni token isporučio preko 2.200 po centu povrata. Trenutno se token trguje po 34,5 dolara, oko 40 po centu ispod svoje najveće vrijednosti u maju 2021.

“Solana nije uobičajena “pump and dump  kriptovaluta”, već više platforma koja se može koristiti za izradu nekoliko aplikacija. Decentralizovane aplikacije-poznate i kao DApps-izgrađene su na tim blockchain mrežama, rekao je Edul Patel, izvršni direktor i suosnivač Mudrexa.

Jedan od najznačajnijih konkurenata Ethereum mreži je Solana. Brzina transakcija i skalabilnost mreže je ono što Solanu izdvaja od mnogih drugih kriptovaluta, rekao je Patel.

Što se tiče skalabilnosti, Solana mreža može podnijeti više od 50.000 transakcija u sekundi. Takođe, ekonomičnija je, što povećava njenu vuču.

Razlike sa Ethereumom

Solana i Ethereum opslužuju različitu publiku na blockchainu. Ethereum je kriptovaluta koja se upravlja tehnologijom u zajednici, dok je Solana namijenjena onima koji su zainteresovani za brz, siguran i na cenzuru otporan blockchain koji pruža otvorenu infrastrukturu potrebnu za globalno usvajanje.

Iako Solana postiže velike visine, Ethereum ima svojevrsnu prednost u pokretanju, s obzirom na njegov doseg i naslijeđe.

Solana ne podržava integraciju s pametnim lancem Binance, Meta maskom, Rarible i drugim uslugama. Postoji oko 88 softvera koji se integrišu sa Ethereumom. Transakcija u sekundi i isplativost su takođe razlike između dva izazivača.

Ko izlazi kao pobjednik?

Solana je ključni izazov za tron Ethereuma, jer prvi ima potencijal odigrati veliku igru ​​i postati omiljeni blockchain među DeFi aplikacijama i NFT ponudama.

Međutim, ovo su počeci za Solanu. “Programeri se možda bore oko Solane, ali za investitore koji žele izgraditi bogatstvo u kripto prostoru, cijena tokena mora porasti”, rekao je Patel iz Mudrexa.

Uprkos tehnološkoj superiornosti, Solanino usvajanje dosta zaostaje za Ethereumom, čak i nakon što se  Ethereum suočio sa problemima sa zagušenjem mreže, visokim provizijama za transakcije i borio se da zadovolji rastuću potražnju za DeFi proizvodima.

Solana rješava probleme skalabilnosti sa kojima se suočava većina postojećih blockchain platformi, rekla je Malviya sa stranice itsblockchain.com. „Solanin ekosistem postigao je veliki napredak u postizanju interoperabilnosti, a već je povezan sa ekosistemom Ethereuma preko mosta Wormhole, koji korisnicima omogućava međutrgovinu“, rekao je Patel.

“Ipak, Solani bi bilo jako teško zamijeniti Ethereum, uglavnom zato što Ethereum ima bolje mjesto na tržištu, zahvaljujući svom ranom ulasku i na kraju vrlo visokoj prepoznatljivosti robne marke. Solana, bez sumnje, ima bolju tehnologiju, ali potrebno je vrijeme da ljudi usvoje novu tehnologiju ”, rekla je Ranga iz Zebpaya.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.