alfa

Novi Alfa Romeo SUV koristi NFT i blockchain za praćenje podataka automobila

Alfa Romeo Tonale NFT sertifikuje automobil nakon kupovine, a zatim snima i čuva podatke tokom životnog vijeka vozila.

Italijanski proizvođač automobila Alfa Romeo predstavio je svoje najnovije vozilo, Tonale SUV. Kompanija tvrdi da je prva u industriji koja je povezala svako vozilo sa sopstvenim tokenom zasnovanim na blockchainu, koji može da prati cijeli životni ciklus automobila.

Jedna od najizraženijih karakteristika ovog SUV-a je da je svaki automobil povezan sa pratećim nezamjenjivim tokenom (NFT). Tonale NFT, prema Alfa Romeu, sertifikuje automobil nakon kupovine, a zatim jednostavno snima i čuva podatke tokom životnog vijeka tog vozila. Francesco Calcara, šef globalnog marketinga i komunikacija u Alfa Romeu, rekao je:

“Nakon pristanka kupca, NFT će snimiti podatke o vozilu, generišući sertifikat koji se može koristiti kao garancija ukupnog statusa automobila, sa pozitivnim uticajem na njegovu preostalu vrijednost.”
Automobilske kompanije sve više ulažu u tržište NFT-a, za koje se predviđa da će dostići 240 milijardi dolara do kraja decenije – kujući jedinstvene kolekcionarske digitalne tokene koji su ponekad uključeni u kupovinu vozila.

Blockchain se sada povezuje sa svim, od poslova s ​​nekretninama do tokena za angažman sportskih navijača. NFT-ovi su nedavno generisali naslove dok se kompanije utrkuju da se pridruže ovoj novoj tehnologiji.

Drugi proizvođači luksuznih automobila kao što su Lamborghini, Rolls-Royce i Mercedes-Benz eksperimentisali su sa NFT-ovima. Lamborghini je, na primjer, pokrenuo svoj prvi NFT projekat, “Space-Time Memory”, set od pet slika koje prikazuju Lamborghini Ultimae kako odlazi u svemir.

lambordjini
Mercedes-Benz se nedavno udružio sa Art2People kako bi razvili ograničeno izdanje Mercedes-Benz NFT kolekcije inspirisane njegovom linijom vozila G-Klase.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.