‘Olakšanje’ dok se bitcoin vraća u život usred rasta kriptovaluta

Kripto zima se možda “odmrzava” nakon što je bitcoin izveo naizgled nemoguće usred mjeseca užasa.

Stručnjaci vjeruju da bi se kripto zima mogla odmrznuti nakon što je bitcoin prešao najvažniji raspon cijena od 32.000 dolara.

Bitcoin, najbolje rangirana kriptovaluta, skočio je osam posto za 24 sata nakon što je zaglavio u trci medvjeda veći dio mjeseca.

Kriptovaluta je bila u kolotečini veći dio 2022. godine, ali je pala na nove minimume za godinu ranije ovog mjeseca, nakon što je stabilni novčić pao za 98% u razmaku od samo 24 sata – nešto što je trebalo biti nemoguće.

Zajednica kriptovaluta ostala je potresena kada je terra (UST), koja je ranije bila među 10 najvrijednijih kriptovaluta na svijetu, pala ispod 1 USD (1,42 USD) ranije ovog mjeseca.

Investitori su se povukli i to je ostavilo cijeli prostor kriptovaluta u nevolji, a bitcoin i ethereum su nakratko dostigli nivoe koji nisu viđeni od juna prošle godine.

U jednom trenutku, bitcoin se trgovao na samo 25.400 USD (35.200 A$) po tokenu.

Međutim, u utorak ujutro novčić je ojačao i trgovao se za 32.157 USD (44.000 australijskih dolara), što je najviši iznos u posljednje više od tri sedmice.

Stručnjaci su “oprezno” optimistični da se BTC može vratiti na 40.000 USD (55.000 A$).

relief btc 1
većina cijena kriptovaluta je porasla

Tržišni analitičar Tony Sycamore iz City Indexa rekao je u bilješci u utorak ujutro da je došlo do nekog “digitalnog sunca koje se probija kroz mrak” majske kripto zime nakon nedavnog porasta.

“Tehnički, mi ostajemo oprezni u potrazi za 36.000 dolara, vjerovatno 40.000 dolara, pod uslovom da bitkcoin ostane iznad nedavnog minimuma od 25.400 dolara”, napisao je.

On je istakao da je bitcoin veoma “usko povezan” sa tradicionalnim berzama.

Dok je američko tržište dionica zatvoreno za vikend zbog praznika Dana sjećanja, tržišta dionica su porasla, a isto tako i bitcoin, navodi CoinDesk.

Marcus Sotiriou, analitičar brokera za digitalnu imovinu GlobalBlock, također je bio bikovski nastrojen, ali je to svodio na različite razloge.

“Bitcoin je probio iznad 30.000 dolara, ali treba da zadrži nivo od 29.300 dolara na ponovnom testiranju kako bi mogao ostvariti nastavak ka usponu”.

“Olakšanje je odavno zakasnilo na kripto tržištu, jer je američko tržište dionica već ojačalo prošle sedmice, nakon govora Jeromea Powella koji je tržištu dao jasnoću o njihovim planovima da izvrše meko ekonomsko prizemljenje.”

Gospodin Pauel je predsjedavajući američkih Federalnih rezervi i prethodno je uvjeravao građane SAD-a da kamatna stopa neće drastično rasti, već postepeno kako bi se obuzdala inflacija.

 

 

relief btc 2
bitcoin cijena u zadnjih 24h
relief btc 3
skok cijene bitcoina zadnjih 7 dana

Porast cijene od prije tjedan dana, kada su analitičari tržišta bili gotovo uvjereni da bi bitcoin mogao pasti na čak 8000 američkih dolara. Glavni investicijski direktor Guggenheim Investmentsa Scott Minerd upozorio je ranije ovog mjeseca da bi bitcoin mogao nastaviti da pada na dno i mogao bi pasti na čak 8.000 USD (11.000 USD).

Ako bi se to dogodilo, to bi značilo da bi blockchain izgubio oko 75 posto svoje trenutne vrijednosti.

„Kada konstantno padate ispod 30.000 dolara onda je 8.000 krajnje dno, tako da mislim da imamo mnogo više prostora da se dese loše stvari“, rekao je Minerd za CNBC.

Međutim, to sada izgleda daleko.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.