bitcoin hashrate 1

On-Chain podaci Bitcoin-a opadaju, dok cijena nastavlja da raste

Bitcoin ostaje u uzlaznom trendu, nakon ponovnog probijanja cijene od 40 hiljada dolara. Međutim, ovaj uzlazni trend se ne podudara sa on-chain podacima. Dok cijena digitalnih sredstava ostaje u zelenom, on-chain podaci su opali, oslikavajući sasvim drukčiju sliku u odnosu na cijenu. Od naknada za rudare, do taksi za transakcije, istaknuto je opadanje.

Takse za rudare opadaju

Tokom većeg dijela protekle godine, takse za rudarenje Bitcoin-a su bile prilično visoke. Ovaj trend je ostao u uzlaznoj putanji čak i kada je market bio u padu. Ali sa novom godinom, uz velike promjene koje su pogodile digitalna sredstva, takse za naknade Bitcon rudara su podnijele dio udara. Iako nastavljaju da budu značajne, u padu su tokom mjeseca februara, zajedno sa ostalim podacima.

Dnevna zarada Bitcoin rudara je pala na 36,4 miliona dolara. Ovo predstavlja pad od 14%, koji se pripisuje sporijem vremenu za proizvodnju bloka, sporijem od prosječnog, zabilježenim u proteklih nekoliko dana. Ovo je takođe direktan rezultat niskog zamaha zabilježenog kod Bitcoin-a, većim dijelom proteklog mjeseca, gdje rudari prikupljaju niže prihode zbog vrijednosti kriptovalute u dolarima.

bitcoin-hashrate

Komplikovanost rudarenja se povećala za 4,8%. Ovo je šesto po redu prilagođavaje komplikovanosti i razlog je koji stoji iza proizvodnje bloka, koja je sporija od prosječne. Povećana komplikovanost znači da je rudarima teže proizvesti blokove. Kao rezultat, postupak rudarenja je postao manje isplativ, što za posljedicu ima gašenje velikog broja mašina za rudarenje.

Prateći ovo povećanje komplikovanosti, Bitcoin hash rate je takođe primio udar. U poslednjih sedam dana, u februaru, hash rate je opao za oko 7%. Smanjenje proizvodnje bloka je u padu za oko 5,3%. Nadalje, očekuje se da komplikovanost rudarenja opadne, jer se smanjenje komplikovanosti od 2,5% očekuje od četvrtka.

Opadanje taksi za transakcije Bitcoin-a

Rudari Bitcoin-a nisu jedina stavka on-chain podataka, koja je primila udar u skorije vrijeme. Ni takse za transakcije nisu bile pošteđene. Podaci pokazuju da su takse u padu, tokom cijele prošle sedmice, dostižući dnevno smanjenje od 29%u taksama.

bitcoin hashrate 2

Poslednji put kada su takse bile ovako niske, bilo je u ljeto 2020. godine. Tada, on-chain aktivnost je bila toliko spora, da je bukvalno puzila, a protekla sedmica je zabilježila isto. Ovo bi mogao biti direktan rezultat trenutnog konflikta između Ukrajine i Rusije. Međutim, moglo bi biti i rezultat smanjenja aktivnosti investitora, prema ovom digitalnom sredstvu.

Što se tiče Bitcoin-a, trenutno nastavlja da se bori da održi nivo od 40 hiljada dolara. Izgleda da je ova kriptovaluta spremna da još jednom testira nivo otpora na 44 hiljade dolara, nakon što nije uspjela da ostane iznad ovog nivoa, u protekla dva dana.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.