russia-bitcoin

Rusija objavila plan regulacije Bitcoina

Rusija će ispratiti prijedlog ministarstva finansija da reguliše Bitcoin i kriptovalute, umjesto da ih zabrane, kao što je ranije predloženo od strane centralne banke.

Vlada Rusije je objavila dokument na svom zvaničnom sajtu, u utorak naveče, koji naglašava racionalizaciju iza ove odluke, kao i kako bi zakonski okviri trebali izgledati, naglašavajući konsenzus postignut sa Bankom Rusije, koja je sedmicama sugerisala da se trejding i rudarenje zabrane u potpunosti.

Ruska vlada želi da ukloni kriptovalute iz regulatorne „sive“ zone. Trenutno su za njihovu integraciju u platni sistem dok istovremeno „štite prava i interese investitora“, te investitore dijele na „kvalifikovane“ i „nekvalifikovane“, navodi se u dokumentu.

20. januara, Banka Rusije je predložila totalnu zabranu rudarenja i korištenja Bitcoin-a i kriptovaluta, navodeći zabrinutost da bi ove aktivnosti mogle predstavljati rizik finansijskoj stabilnosti države.

25. januara, ministarstvo finansija nije prihvatilo prijedlog centralne banke, upozoravajući da bi zabrana rudarenja Bitcoin-a i trgovanja, mogla odvesti Rusiju u kašnjenje za inovacijama u tehnološkoj industriji.

26. januara, predsjednik Rusije Vladimir Putin, rekao je, na sastanku sa zvaničnicima vlade, uprkos upozorenjima centralne banke, da država ima takmičarske prednosti u rudarenju Bitcoin-a zbog viška energije i istrenirane radne snage. Putin je takođe zatražio od ova dva entiteta da postignu dogovor, vezano za smijer regulisanja Bitcoin-a u Rusiji.

Dva dana nakon Putinovih komentara, vlada Rusije je sastavila plan za regulisanje kriptovaluta, koji će ohrabriti razvoj u ovoj industriji, dok će istovremeno osigurati da regulatori mogu uvesti ograničenja, kao i prikupiti porez na transakcije.

Novi dokument, koji je juče objavljen, odražava namjeru ali i shvatanje da Bitcoin ne može biti zaustavljen i umjesto da traži da nametne zakon i ograničenja, osnažiće čuvare i osigurati da vlada dobije porez koji im građani i kompanije duguju.

Napori države će uključivati i licenciranje berzi i banaka, zainteresovanih za pružanje Bitcoin usluga, da bi obezbijedili da imaju „jastučiće likvidnosti“, navodi se u dokumentu. Samo institucije koje dobiju licencu, će imati pravo da otvore naloge povezane sa kriptovalutama za korisnike.

Dokument takođe omogućuje sistem za nadzor korištenja „transparentnog blockchain-a“, koji će identifikovati i klasifikovati ljude, organizacije i novčanike koje koriste, prodaju ili trgovanje kriptovalutama u Rusiji. Transparentni blockchain može stvoriti modele između različitih transakcija i skenirati internet, kao i darknet, da bi otkrio novčanike povezane sa sumnjivim aktivnostima, uključujući pranje novca, finansiranje terorizma i distribuciju oružja u državi. Izgleda da će pojedinci moći da koriste lične novčanike, ali će prvo morati da ih registruju na transparentni blockchain, da bi se novčanik mogao povezati sa osobom koja ga koristi.

Strane berze, koje su zainteresovane za pružanje usluga u Rusiji, moraće se pridržavati lokalnih zakona, koji uključuju i potrebu da imaju predstavnika u Rusiji i implementaciju sistema za onemogućavanje povlačenja sredstva na novčanik koji nije registrovan na transparent blockchain sistem.

Prema izvještaju lokalnih novina, Kommersant, nova Ruska regulativa će tretirati Bitcoin slično kao i stranu valutu. U izvještaju se navodi da će bar dio ove regulative biti primjenjivan u drugoj polovini 2022. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.