telegram

Osnivač Telegrama predlaže pametne ugovore nalik NFT-u za aukciju korisničkih imena

“Zamislite koliko bi Telegram sa svojih 700 miliona korisnika mogao biti uspješan kada bismo na aukciju stavili rezervisana korisnička imena, linkove za grupe i kanale”, napisao je osnivač Telegrama.

Pavel Durov, osnivač aplikacije za šifrovane poruke Telegram, iznio je ideju o tržištu koje bi moglo koristiti “pametne ugovore nalik NFT-u” za aukciju vrlo traženih korisničkih imena.

Durov je to predložio nakon “uspjeha” aukcija imena domena od strane The Open Network (TON), blockchaina sloja 1 koji je prvobitno dizajnirao Telegram tim. Projekat blockchain još sredinom jula pokrenuo je TON DNS uslugu koja omogućava korisnicima da dodijele ljudska imena kripto novčanicima, pametnim ugovorima i web stranicama.

U poruci svojoj ličnoj Telegram grupi pod nazivom “Durov's Channel” 23. avgusta, on je naveo da je “zaista impresioniran uspjehom aukcije koju je TON nedavno sproveo za imena njihovih domena/novčanika”.

“Zamislite koliko bi Telegram sa svojih 700 miliona korisnika mogao biti uspješan kada bismo na aukciju stavili rezervisana @ korisnička imena, linkove za grupe i kanale,” rekao je.

Durov je sugerisao da bi Telegram mogao iskoristiti sličnu tehnologiju kako bi pokrenuo novo tržište koje bi se moglo koristiti za kupovinu i prodaju “upadljivih t.me adresa kao što su @storm ili @royal, i sva korisnička imena od četiri slova”.

“Ovo bi stvorilo novu platformu na kojoj bi ih vlasnici korisničkih imena mogli prenijeti zainteresovanim stranama u zaštićenim poslovima – s vlasništvom osiguranim na blockchainu putem pametnih ugovora sličnih NFT-u.”

“Drugi elementi ekosistema Telegrama, uključujući kanale, naljepnice ili emotikone, kasnije bi takođe mogli postati dio ovog tržišta”, dodao je.

Prve aukcije na TON DNS-u pokrenute su 30. jula, a slično kao Ethereum Name Service (ENS) “.eth”domene”.ton” varijanta omogućava korisnicima da pristupe decentralizovanim aplikacijama na jednostavan način bez potrebe da dugo kucaju niz slova i brojeva iz njihovih adresa novčanika.

TON mreža koristi programski jezik FunC za TON virtuelnu mašinu i za pokretanje specifičnih pametnih ugovora na blockchainu. Ako bi Telegram pokrenuo NFT, oni bi najvjerovatnije bili bazirani na ovom standardu.

Slična integracija bi vjerovatno bila prilično jednostavna za Telegram, s obzirom da su Durov i njegov tim razvili TON, ranije poznat kao Telegram Open Network, zajedno s aplikacijom za razmjenu poruka još 2018. godine.

“Naš tim može pisati pametne ugovore otporne na bullete za TON (budući da smo mi izmislili njegov jezik pametnih ugovora), tako da smo skloni isprobati TON kao temeljni blockchain za naše buduće tržište”, napisao je.

TON je prvobitno razvijen da funkcioniše kao platforma za digitalno plaćanje za Telegram, međutim, odmah je naišao na probleme s američkom Komisijom za vrijednosne papire i berzu (SEC) u vezi s neregistrovanom preliminarnom prodajom Gram tokena u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara.

Nakon što je izgubio sudsku bitku sa SEC-om sredinom 2020. godine, Durov se udaljio od projekta i fokusirao se na Telegram. Od tada su programeri otvorenog koda oživjeli projekat pod zastavom Otvorene mreže.

TON mreža koristi mehanizam konsenzusa Proof-of-Stake (PoS) i podržava različite funkcije kao što su staking, NFT i decentralizovane aplikacije. Prema podacima iz CoinMarketCap-a, izvorna imovina Toncoin (TON) je porasla za 14,70% u posljednja 24 sata na 1,33 dolara u vrijeme pisanja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.