Otac i sin kažu da su povratili 6 miliona dolara izgubljenih kriptovaluta

 

Duo iz New Hampshirea koristi tehnike krekovanja za pristup izgubljenim novčanicima.
Kada kripto korisnici izgube svoje privatne ključeve ili ih prevarant prevari za coine, obično ne mogu povratiti svoja sredstva. U većini slučajeva, njihova kripta je zauvijek izgubljena. Ali prema timu oca i sina koji djeluje iz New Hampshirea, nije izgubljena svaka nada. Tvrde da su povratili više od 6 miliona dolara izgubljenih kriptovaluta tokom svoje karijere.

Chris i Charles Brooks vode Crypto Asset Recovery, uslugu koja pomaže korisnicima kriptovaluta da povrate izgubljene novčanike. Oni takođe pružaju praćenje prevara za žrtve krađe kriptovaluta.

tata i sin1
Charles i Chris Brooks. Izvor: Crypto Asset Recovery

Chris, otac suosnivača Charlesa, rekao je da oko 70% klijenata ovog dvojca dolazi kod njih nakon što izgube lozinku za Bitcoin novčanik. Ovi korisnici ponekad nemaju rezervne kopije početnih riječi, tako da ako izgube svoju lozinku, njihov novčanik je teško oporaviti bez pomoći stručnjaka. „BIP39 seed za oporavak [koji su generisali većina modernih novčanika] predložen je tek 2013. godine i nije počeo da dobija široku primjenu sve do 2015. Dakle, za ljude koji imaju starije novčanike, to čak nije ni opcija za njih,“ izjavio je on. Čak i ako je novčanik prilično nov, još uvijek postoji „šačica novčanika u koje morate ići u potragu za početnim riječima ako želite napraviti sigurnosnu kopiju“.

U tim slučajevima, ako korisnik zaboravi svoju lozinku, gubi pristup svom novčaniku jer nema nikakve rezervne kopije početnih riječi koje bi mogao koristiti za vraćanje. Uprkos tome, Chris je tvrdio da se većina ovih novčanika još uvijek može oporaviti pomoću softvera koji pogađa lozinku.

Čak i ako korisnik ima rezervnu kopiju početne riječi, možda je napravio grešku kada ju je kopirao. Na primjer, možda su izostavili jednu riječ ili možda dobijaju grešku kada pokušavaju unijeti riječi. Chris je rekao da je često mogao povratiti i ove novčanike tako što je grubo forsirao riječ koja nedostaje ili ispravan redoslijed riječi.

Charles je rekao da je nedavno pomogao kolekcionaru “Casascius novčića” da povrati njegov izgubljeni ključ novčanika. Casascius novčić je fizički novčić koji nosi Bitcoin privatni ključ unutar filma na poleđini. Privatni ključ ima samo 26 do 36 znakova umjesto uobičajenih 51. Na prednjoj strani novčića nalazi se prvih osam znakova Bitcoin adrese koja odgovara njenom ključu.

Prema Charlesu, kolekcionar je slučajno pocijepao dio filma novčića, zbog čega je “5 ili 6 znakova” postalo nečitko. Koristeći preostale znakove i isječak Bitcoin adrese sa prednje strane novčića, Charles je mogao koristiti softver da pogodi znakove koji nedostaju privatnom ključu.

Dvojac je nedavno pokrenuo uslugu praćenja prevara za korisnike kojima su prevaranti ukrali kriptovalute. U slučaju kada je klijent prevaren, „uzećemo heševe transakcije koja šalje sredstva prevarantu, i pratićemo ta sredstva u novčaniku prevaranta“, rekao je Charles. Nakon što uspostave adresu prevaranta ili „grupu adresa“, pokušaće je povezati „sa poznatim entitetom, što je najčešće razmjena“. Kada ovaj entitet bude poznat, oni će “sastaviti izvještaj i pomoći klijentu da prijavi slučaj policiji.”

Za razliku od izgubljenog kripta zbog zaboravljene lozinke, Charles je upozorio da ukradena sredstva obično nestaju zauvijek. Jedina nada da će se oni oporaviti je uključivanje policije i suda, objasnio je:

“Ne vidimo veliku vjerovatnoću za oporavak slučajeva prevare. Jednom kada su sredstva u tuđem novčaniku, morate ih potražiti s policijom i dobiti pristup njihovoj knjizi, ili bilo čemu što ga drži, tako da kažemo klijentima da postoji vrlo mala vjerovatnoća za oporavak.”
Uprkos tome, neki korisnici kriptovaluta mogli bi imati koristi od mogućnosti da uđu u trag ukradenim sredstvima i podnose izvještaj policiji, tvrdi on. Charles je naveo da policija radi na nekoliko slučajeva koje je tim prijavio, ali do sada nijedan nije završio.

Dvojac je tvrdio da je povratio 6 miliona dolara u kriptovalutama izgubljenim zbog zaboravljenih lozinki, nedostajućih početnih riječi i drugih problema. “Bili smo prilično uspješni u povratku izgubljenih novčanika,” izjavio je Charlie. “Imamo oko 45% ili 46% uspjeha kada je nekome potrebna pomoć s razbijenom lozinkom, pa se to vremenom nagomilalo.”

Kripto korisnici su tokom godina izgubili milijarde dolara zbog zaboravljanja lozinki i gubljenja osnovnih riječi. Prema procjeni Chainalysis-a, preko 20% zaliha Bitcoina nalazi se u novčanicima koji više nisu pod kontrolom nijedne osobe.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.