-Layer-2

Poređenje između drugog sloja i Sidechain rješenja

Ako ste bili u toku sa razvojem kripto zajednice u posljednjih nekoliko mjeseci, vjerovatno ste već čuli reči „sloj-2“ i „Sidechain“ koji se sve češće pojavljuju.

Postoji razlog za ovo: kako je potražnja za Ethereumom porasla u posljednjih nekoliko mjeseci, neke od pukotina u njegovom modelu su počele da se pokazuju. Brzine transakcija su značajno usporile, dok su cijene gasa naglo porasle kao rezultat povećane potražnje. Rješenja za sloj 2 i sidechain su način da se riješi ovaj problem.

Ako se zbog ovih fraza osjećate zbunjeno, niste sami. Ali s obzirom na to da su ova rješenja od vitalnog značaja za rješavanje problema skaliranja Ethereum-a, dok se njegov prelazak na Eth 2.0 ne završi, dobra je ideja imati barem osnovno razumjevanje šta svako od ovih rješenja radi i koje su glavne razlike između njih.

Prvo, evo kratkog pregleda koji će vam pomoći da se uhvatite u koštac sa onim šta rješenja za sloj 2 i sidechains zapravo rade:

Šta je rješenje sloja 2?

Prije nego što zaronimo u objašnjavanje šta je rješenje sloja-2, hajde da se brzo dotaknemo šta je rješenje sloja-1.
je blockchain. Svrha rješenja sloja 1 je da doda korisnost izvornom blockchainu, kako bi se povećale njegove performanse.

Rješenje sloja 2 nije blockchain. Umjesto toga, radi se o protokolu treće strane, koji je posebno dizajniran da se integriše sa ovim osnovnim rješenjem sloja 1, kako bi se povećao transakcioni protok.

Da damo konkretan primjer, Bitcoin je mreža sloja 1. Lightning mreža je, međutim, protokol sloja 2, koji je dizajniran da poboljša brzine transakcija na Bitcoin mreži.

Immutable X ima za cilj da se pozabavi problemima skaliranja Ethereum-a, stvaranjem prvog sloja 2, rješenja za skaliranje za NFT-ove na Ethereum-u. Omogućava svojim partnerima da razvijaju tržišta, aplikacije, igre i još mnogo toga, uz ogromnu skalabilnost u regionu od 9.000 trgovina u sekundi i nula naknada za gas.

Postoji razlog zašto je Immutable X tim odlučio da se odluči za rješenje drugog sloja. Umjesto da se takmiče sa Ethereum-om, željeli su da koriste rješenje koje i dalje koristi dobro razvijenu bezbjednost, ekosistem, veze i zajednicu Ethereum-a, umjesto da koriste sidechain rješenje ili odvojenu lančanu platformu.

Šta su Sidechains?

Sidechain je u suštini samo blockchain koji je povezan sa drugim glavnim blockchainom. Svaki od ovih lanaca ima svoj skup pravila, funkcionalnosti i svrhu. Iako ostaju nezavisni jedni od drugih, zajedno čine čitav ekosistem.

Primjer sidechain-a je Liquid Network, koji je osmišljen da omogući brže i više privatnih transakcija trgovcima i trgovačkim platformama. Međutim, pošto je glavni lanac Liquid Network-a Bitcoin, moguće su samo aktivnosti koje uključuju Bitcoin.

Možda ste čuli za Ethereum verziju bočnih lanaca, koji su poznati kao shard chains. Oni su povezani sa Beacon Chain-om i postavljeni su tako da olakšavaju pokretanje čvora, održavajući niske hardverske zahtjeve. Kako sada stoji, ova nadogradnja će postati glavni lanac Ethereuma zasnovanog na dokazu o ulogu (PoS).

Dakle, koja je ključna razlika između sloja 2 i Sidechains?

Kada je u pitanju rješavanje problema skaliranja protokola sloja 1, rješenja sloja 2 i sidechains su od suštinskog značaja.

Uprkos dramatičnom povećanju kapaciteta transakcija, oba rješenja pružaju značajne bezbjednosne kompromise u poređenju sa normalnim transakcijama. Prije samo nekoliko nedjelja, hakeri su probili mrežu interoperabilnosti među lancima, Poly Netvork, i uzeli višak od 600 miliona dolara u kriptovalutama.

Glavna razlika između rješenja sloja 2 i sidechain rješenja, leži u razlikama u njihovim bezbjednosnim mehanizmima. Dok se sloj 2 uglavnom oslanja na sigurnost glavnog lanca, sidechains imaju svoja sigurnosna svojstva.

Oba rješenja imaju ogroman potencijal za napredak u narednih nekoliko mjeseci, i nema sumnje da će se njihove sposobnosti nastaviti širiti kako vrijeme odmiče.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.