helium

Predstavljamo vam Helium (HNT)

Šta je HNT?

Helium je decentralizovana blockchain mreža za Internet of Things (IoT) uređaje. Pokrenuta u julu 2019. godine, Helium mreža dozvoljava niskonaponskim bežičnim uređajima da međusobno komuniciraju i šalju podatke preko mreže čvorova.

Čvorovi su pretstavljeni kao takozvani Hotspots, koji su u stvari kombinacija wireless gateway-a i blockchain rudarske mašine. Dakle, korisnici koji predstavljaju čvorove, zapravo rudare Helium i dobijaju nagrade u vidu Helium tokena (HNT).

Cilj Helium mreže je pripremi IoT komunikaciju za budućnost, indentifikujući nedostatke u trenutnoj infrastrukturi, stvorenoj 2013. godine.

Ko su osnivači?

Tri saosnivača Helium mreže su: Amir Haleem, Shawn Fanning i Sean Carey, a kompaniju su osnovali 2013. godine.
Haleem ima aktivnu eSports i game development pozadinu. Fanning, sa druge strane, je poznat po razvoju Napster-a, servisa za dijeljenje muzike, koji je bio jedan od prvih mainstream peer-to-peer internet servisa kasnih 1990. godina.

Prije Helium-a, Carey ima nekoliko developerskih uloga, od kojih jedna uključuje preduzeće za optimizaciju reklamiranja Where, koju je otkupio PayPal. Kompanija kaže da sada ima tim sa iskustvom u „radio i hardveru, proizvodnji, distribuiranim sistemima, peer-to-peer i blockchain-u.”

Šta Helium čini jedinstvenim?

Osnovni cilj Helium-a je da unaprijedi sposobnosti komunikacije bežičnih uređaja Internet of Things (IoT). U 2013. godini, infrastruktura oko IoT je bila u ranim počecima, ali developeri su htjeli da joj dodaju decentralizaciju, nazivajući je “The People’s Network” u zvaničnoj dokumentaciji.

Najviše pažnje će biti posvećeno vlasnicima uređaja i onima koji su zainteresovani za IoT prostor, sa finansijskim instrumentima koji omogućavaju širenje u budućnosti.

Učesnici u mreži će kupiti Hotspots – kombinaciju bežičnog gateway-a i majnera – ili će napraviti vlastiti uređaj. Svaki Hotspot obezbjeđuje mreži pokrivanje određenog radijusa, a takođe i rudari Helium token, HNT.
Mreža radi na proof-of-coverage, novi algoritam konsenzusa baziran na HoneyBadger BFT (Byzantine Fault Tolerant) protokolu, koji dozvoljava čvorovima u mreži da postignu konsenzus kada je kvalitet konekcije jako promjenljiv.

Dodatno uz HNT, korisnici plaćaju takse za transakcije u odvojenom tokeno zvanom Data Credits, koji nisu zamjenjivi i vezani za individualne korisnike.

Kako je Helium mreža osigurana?

Helium koristi individualni konsenzus mehanizam zvani Proof-of-Coverage (PoC), koji nagrađuje korisnike koji doprinose rudarenju (validaciji transakcija) i obezbjeđivanju stabilnosti.

PoC je baziran na HoneyBadger BFT protokolu, koji je specijalno dizajniran za komunikaciju čvorova, kada su uslovi nepouzdani.

Za korisnike tokena, novčanik ove platforme koristi asimetrične ključeve, da bi se doprinjelo bezbijednosti privatnih ključeva korisnika.

Gdje možete kupiti Helium?

HNT možete kupiti na svim većim kripto berzama: Binance, Gate.io, FTX, Coinex i drugim.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.