icon

Predstavljamo vam ICON – ICX

Šta je ICON mreža (ICX)?

ICON mreža je rješenje prvog sloja iz Južne Koreje. Njegova objavljena vizija jeste da izgradi interoperabilnu blockchain mrežu koja povezuje autonomne zajednice i kompanije iz stvarnog svijeta. ICON mreža se fokusira na dostavljanje sredstava iz stvarnog svijeta pomoću hiperpovezanosti, kroz promociju berzi bez gubitaka.
Potvrđujući transakcije na svom decentralizovanom ledžeru, ICON može minimizirati broj posrednika i iskorijeniti granice prekograničnih interakcija. Konkretno, kompanija se fokusira na korištenje decentralizovanog identiteta, izdavanje digitalnih sertifikata, blockchain plaćanja, decentralizovane finansije, NFT i dodatno: e-vlade, izbore, decentralizovana proročanstva, kao i e-zdravstvo.

Zahvaljujući njihovom fokusu na usvajanje kompanija, ICON je u mogućnosti da obezbijedi nekoliko partnerstva sa južnokorejskim kompanijama i privatnim sektorom ove države. Na primjer, ICONLOOP, vodeća kompanija u blockchain tehnologiji u Južnoj Koreji i glavni doprinosioc ICON projekta, vodi najveći korejski decentralizovani konzorcijum identiteta. Takođe, u avgustu 2020 godine, korejsko Jeju ostrvo je odabralo ovu kompaniju za privatno i bezbijedno praćenje COVID-19 ugovora. Ostali partneri Icon mreže uključuju Shinhan Bank, drugu po veličini banku Južne Koreje, kao i Danal Fintech, kompaniju koja stoji iza Paycoin-a, aplikacije za globalno slanje novca i poklona.

Ko su osnivači ICON mreže?

ICON mrežu je osnovao Min Kim, bivši šef strategije u DAYLI Financial Group, najveće holding kompanije u Koreji i COO u kompaniji Tapas Media, U.S. kompaniji koja se bavi dostavljanjem digitalnog sadržaja. On je takođe i bivši član Haas School of Business na univerzitetu Berkley iz Kalifornije. Min Kim je ubacio ICONLOOP, južnokorejsku kompaniju za softver, iza razvoja loopchain-a ICON mreže. Kompanija razvija i održava blockchain uz nadzor ICON fondacije i i za njega ne treba dozvola, ali nije u potpunosti otvorenog koda.

Šta čini ICON mrežu jedinstvenom?

ICON mreža se fokusira na nekoliko različitih slučajeva upotrebe, da bi napredovala prema svojim objavljenim ciljevima, a cilj je hiperpovezanost u Južnoj Koreji. Jedan je decentralizovani identitet kroz Zzeung, rješenje za potvrđivanje i upravljanje identitetom. Kompanije je dobila ekskluzivnu dozvolu od komisije za finansijske usluge Južne Koreje (FSC – Financial Services Commission), da bi obezbijedila uslugu decentralizovanog identiteta korisnicima kompanija u Južnoj Koreji. Kompanije mogu bezbijedno čuvati informacije za potvrđivanje svojih korisnika, kao i obezbijediti prepoznavanje lica prilikom otvaranja finansijskog računa. Podaci su obezbjeđeni kroz ICON mrežu. Još jedan primjer usluge decentralizovanog identiteta jeste kroz upotrebu Zzeung, za praćenje COVID-19 ugovora.

ICON obezbjeđuje i izdavanje digitalnih sertifikata, čuvanje i usluge potvrđivanja prema južnokorejskim univerzitetima, kao i izdavanje diploma. Najveća južnokorejska online platforma za traženje poslova, provjerava akademske i profesionalne podatke kandidata kroz rješenje za upravljanje digitalnim sertifikatima koje je obezbijeđeno od strane ICON-a.

Još jedan slučaj upotrebe jeste prijava posjetilaca i upravljanje uslugama koristeći ICON mrežu da bi se posjetiocima izdale jedinstvene propusnice za kafiće, restorane, bolnice i ostale usluge koje zahtijevaju praćenje njihovih korisnika tokom COVID pandemije.

ICON takođe ima rastući DeFi i NFT ekosistem povezan sa Ethereum mrežom kroz Orbit Bridge, dozvoljavajući tokenima koji su bazirani na Ethereum-u da se prebace na ICON. Za razliku od mnogih DeFi proizvoda, prozivodi na ICON mreži su jako orijentisani na korisnička iskustva. Primjeri uključuju Binance mrežu, DeFi saradnju stvorenu da uvede stabilne novčiće na ICON mrežu i Opern Money Market, platformu za posuđivanje i pozajmljivanje.

Kako je ICON mreža osigurana?

ICON je osigurana pomoću delegiranog BFT (Byzantine fault tolerance) konsenzus mehanizma. Validatori ICON ekosistema se nazivaju javni predstavnici (Public Representatives, P-Reps) i osiguravaju ICON mrežu ulažući njen token ICX. Od 100 javnih predstavnika, 22 predstavljaju glavne i 78 predstavlju zamjenske, te su odgovorni za upravljanje mrežom i proizvodnju blokova.

Vlasnici tokena, zvani ICONisti, mogu dodijeliti svoje tokene predstavnicima da osiguraju mrežu. Svaki predstavnik je podržan od strane uloga novog ICONiste. Dodatno, novi kandidati mogu postati jedan od top 100 predstavnika doprinoseći validaciji mreže. Predstavnicima upravlja tim softver developera, korporacija, glasača, kao i ostalih učesnika koji dugoročno doprinose ICON projektu.

Gdje možete kupiti ICON (ICX)?

ICON možete kupiti na kripto berzama: FTX, Binance, Uniswap (V2), BitStamp i Gate.io.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.