bermuda

Predstavnici vlasti sa Bermuda potvrđuju ambicije da postane kripto hub uprkos padu tržišta

“Svjesni smo nedavne devalvacije cijena kriptovaluta i ostajemo uvjereni da to ne ugrožava sposobnost ostrva da postane kripto hub”, rekao je ministar ekonomije i rada Jason Hayward.

Vlada Bermuda nastavlja sa svojim ambicioznim planovima da postane centar za kriptovalute uprkos velikom padu tržišta 2022.

Mali ostrvski teritorij poznat po netaknutim ružičastim pješčanim plažama i atraktivnim poreskim politikama aktivno širi svoj kripto sektor od 2017. godine, rekao je ministar ekonomije i rada Bermuda, Jason Hayward.

On je 3. juna napomenuo da vlada ostaje nezainteresovana zbog nedavnog kraha uzrokovanog kolapsom Terra-inog ekosistema u maju, budući da je tržište izdržalo mnoge oluje od 2017.

U razgovoru za Wall Street Journal (WSJ), Hayward je ukazao na iskustvo privrede i lokalnih regulatora u poslovanju sa inostranstvom kao ključni faktor koji će pomoći Bermudama da postanu kripto hub. On je takođe hrabro izjavio da krah neće omesti njegove planove za napredak:

“Svjesni smo nedavne devalvacije cijena kriptovaluta i ostajemo uvjereni da to ne ugrožava sposobnost ostrva da postane kri[to hub. Ovaj pad industrije će vjerovatno unaprijediti naš cilj i pozitivno uticati na naš dugoročni rast i ulogu u ovom sektoru“, dodao je.

Do sada je Bermudska monetarna uprava (BMA) odobrila ukupno 14 licenci kripto firmama za rad izvan teritorije britanskog ostrva, od kojih su četiri odobrene 2022. godine, istakao je Crag Swan, izvršni direktor BMA.

Ukupna lista uključuje kompanije kao što su trgovačka firma klase T sa više sredstava, kripto berza Bittrex Global, emitent USD Coin (USDC) Circle Internet Financial Ltd. i provajderi računa za kriptovalute BlockFi, koji su dobili licencu u januaru ove godine .

Swan je, međutim, naglasio da BMA ne želi prihvatiti nikoga ko želi otvoriti trgovinu na Bermudama i gleda na kvalitetu umjesto na količinu kao dio svojih kripto  ambicija.

„Očigledno je da osobe koje želimo na Bermudskim ostrvima moraju biti sposobne i ispravne jer u suštini želimo zadržati ime kvaliteta“, rekao je.

Hayward je naveo da je proces licenciranja Bermuda podijeljen u tri faze: licenca za testiranje, modifikovana licenca i na kraju potpuno odobrena operativna licenca. Faza testiranja obično traje između tri do 12 mjeseci, ali nije dat komentar o tome koliko je vremena potrebno da se dobije potpuna licenca od strane BMA.

Komentarišući regulatorni krajolik na Bermudskim ostrvima, predsjednik Udruženja za finansijsku i međunarodnu poslovnu djelatnost (FATF) David Schwartz rekao je za WSJ da vlada Bermuda od 2020. godine čini korake u svojim inicijativama za usklađenost s pravilima protiv pranja novca, ali još uvijek ima posla koji treba da se uradi.

FATF sa sjedištem u Parizu postavlja globalne AML standarde, a Schwartz je sugerisao da uspjeh Bermudskog kripto huba može zavisiti od toga koliko snažno vlada nadgleda i reguliše kompanije za koje nudi licence:

“Postoje sjajna pravila, propisi i zakoni, ali na kraju dana sve je u njihovoj implementaciji.”

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.