rocket

Prvi Cryptosatov nanosatelit biće lansiran u srijedu na SpaceX raketi

 Mali satelit koji nije veći od šoljice za kafu napravljen je od gotovih dijelova i može biti platforma otporna na neovlašteno korištenje za osiguranje blockchaina i drugih Web3 protokola.

Ako sve bude po planu, lansiranje rakete SpaceX u srijedu na Floridi izbacit će “kripto-satelit” u nisku Zemljinu orbitu, utirući put sigurnoj kriptografiji vezanoj za blockchain u svemiru.

Cryptosat, kao što ime sugeriše, je kompanija koja je kreirala “Crypto1”, kripto-satelitski modul koji se vozi na Falcon 9 raketi za SpaceX-ovu misiju Transporter 5. Blockchain satelitska tehnologija već je isprobana na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

„U suštini se pridružujemo Uberu za svemirske letove“, rekao suosnivač Cryptosata Yonatan Winetraub, „Svi idu u istu orbitu i mi smo samo jedan od putnika.“

“SpaceX lansira gomilu satelita, svaki od njih radi nešto drugo,” dodao je, “Nije važno za našu uslugu ali se nadamo da ćemo koristiti naš satelit za pružanje kriptografskih usluga za naše klijente ovdje na Zemlji.”

Crypto1 Satelit je modul veličine šoljice za kafu kreiran korištenjem dijelova koji se prodaju bez nekih posebnih dozvola. U svemiru će pružiti fizički nedostupnu platformu koja je zaštićena od neovlaštenog pristupa i sa koje se mogu pokrenuti blockchain i glavne aplikacije.

Suosnivač Yan Michalevsky rekao je da je ova vrsta platforme prvi “korijen povjerenja” izvan svijeta – izvor kojem se uvijek može vjerovati unutar kriptografskog sistema – koji “ne ovisi o drugim satelitima drugih kompanija”, ali zapravo pruža hardver u orbiti, dodajući:

“Potrebno je mnogo za ovo. Ako gledamo protokole, posebno u Web3, postoje čitavi finansijski sistemi i sistemi pametnih ugovora, vrsta digitalnih pravnih sporazuma koji zavise od pouzdanosti kriptografije koja stoji iza toga.”

Michalevsky je rekao da je jedna od najuzbudljivijih aplikacija za modul postavljanje protokola bez dokazivanja znanja za koje kaže da se češće koriste u svrhe poput glasanja u decentralizovanoj autonomnoj organizaciji (DAO) za donošenje odluka bez otkrivanja glasova pojedinaca.

Ostale aplikacije za modul uključuju moguću implementaciju čitavog blockchaina, pri čemu bi to što bi bijela knjiga bila nedostupna napadačima mogla značiti da bi rudarenje kriptovaluta moglo postati relikt prošlosti jer mu teoretski više ne bi bila potrebna decentralizacija putem višestrukih validatora.

Rekao je da je potreban modul od povjerenja u svemiru s obzirom da napadači imaju poticaj i mogućnost da dobiju pristup modulima baziranim na Zemlji, međutim tehnologija za hvatanje i manipulaciju satelita nije dostupna.

“Još jedna jedinstvena karakteristika je da se komunikacija odvija putem radio frekvencije koju ne možete stvarno sakriti i izvršiti napad,” dodao je Winetraub, “svako s antenom će znati ako radite nešto što ne treba.”

“Vidjeli smo veliki procvat blockchain tehnologije posljednjih godina, a ove usluge možemo pružiti u svemiru. Nadamo se da ćemo moći da servisiramo industriju blockchain-a i da obezbijedimo ove module na koje svako može da računa sa nivoom sigurnosti koji je bez presedana.”

Spora komunikacija

Satelitska komunikacija sa zemljom je ključna tačka za svaku organizaciju koja ima sredstva u orbiti, jer je učitavanje podataka sa Zemlje sporo. Winetraub je rekao da “internet komunikacija nije nešto što je trivijalno raditi u svemiru.”

“Rad u svemiru nije isto što i rad ovdje na Zemlji,” dodao je, “na zemlji, ako nešto pođe po zlu, jednostavno otvorite terminal i otklonite greške, kada je to u svemiru taj terminal nije uvijek dostupan.”

„Ide oko Zemlje, počinjemo da otklanjamo greške, otkrivamo problem, sada treba da čekamo sat i po dok se ne vrati.”

On je rekao da je premošćivanje jaza između onoga na šta su ljudi navikli u smislu brze internet komunikacije i ograničenja prostora stalni napor koji je započeo nizom eksperimenata koje je kompanija sprovela na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) ranije ove godine.

U martu je satelit Cryptosat učestvovao u više eksperimenata na ISS-u, jedan eksperiment je kreirao kriptografske potpise sa ključevima koji su generisani i čuvani u svemiru. Tvitovi u kojima se spominje Cryptosat Twitter nalog generisali su certifikat s digitalnim potpisom preko tvita kao odgovor na spominjanje.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.