kirobo i purefi

Purefi i Kirobo prave ponudu koju nećete moći odbiti

Istražite izvor sredstava pošiljaoca i povratite kripto transfere poslane greškom

Ljepota kriptovaluta leži u neprestanim mogućnostima, a to je privlačno mnogima. Gledajući skorašnje promjene kapitalnog toka, možemo pratiti kako se interes prebacuje u korist decentralizovanih finansija (DeFi). Iako je ovo rizično zbog velike volatilnosti, tako mlado tržište kao što je DeFi, koje je ujedno i neregulisano, nosi neke druge, mnogo značajnije prijetnje.

Stvarna prijetnja leži u nedostatku granica neprestanih mogućnosti, koje na kraju zarobljavaju DeFi u svijet pranja novca i finansiranja terorista. Nedostatak KYC (Know Your Customer) i AML (Anti Money Laundering) procedura dodaje još ulja na vatru. Iako statistika pokazuje da se pranje novca povećava kroz DeFi, oko 34 miliona dolara u 2020. godini, su obavljene od strane kriminalnih korisnika.

Srećom po kripto korisnike, kompanije kao što su Ciphertrace, Chanalysis, PureFi, Hacken itd. rade na smanjenju razdora između masovne prihvaćenosti i DeFi. Ne tako davno, PureFi, decentralizovani protokol koji obezbjeđuje alate za ispravno postupanje, dok istovremeno održava anonimnost korisnika, i Kirobo, DeFi tehnološka kompanija koja nudi korisnicima mogućnost da povrate kripto transfere i izumitelj je Liquid Vault-a, ušli su u saradnju koja kombinuje najbolje od obe kompanije i bori se protiv priliva nelegalnih sredstava u DeFi industriju. Kako ovo rade? Pogledajmo.

Kada se radi siguran prenos sredstava, korisnik će moći da odabere stranku kojoj želi da pošalje kripto, te da odabere da li želi da komunicira sa određenim novčanikom ili ne. Dodatno, korisnik će moći da pogleda AML skor dolazne transakcije i da odluči da li će prihvatiti transakciju ili će je odbiti na bazi ovog skora. U slučaju visokorizičnog skora onoga koji šalje sredstva, primalac može jednostavno vratiti (undo) transakciju, na taj način štiteći se od prljavih sredstava. Isto se primjenjuje i na bezbjedne P2P swap-ove (zamjene). Korisnici će moći da vide AML rezultat svakog novčanika koji je u swap interakciji.

Još jedna uzbudljiva stvar njihove saradnje je integracija PureFi-a, koja će se dogoditi na Kirobo Liquid Vault-u. Jedna od planiranih mogućnosti dozvoljava korisnicima da provjere novčanik koji koriste da naprave Vault, te da provjere da li ima potreban AML rezultat rizika, već u ranoj fazi. Pored toga, Kirobo korisnici će moći da provjere AML rezultat DeFi bazena ili pametnog ugovora, prije same interakcije sa njim, zahvaljujući PureFi rješenju. Pošto se Vault konstanto razvija i nadograđuje, ostale mogućnosti kao što je PureFi AML provjera i potencijalni KYC elementi, će biti integrisani u budućnosti.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.