uk crypto ads

Regulator oglašavanja u Velikoj Britaniji izdaje smjernice i ‘crveno upozorenje’ za kripto oglase

Kompanije koje reklamiraju kripto usluge imaju rok do 2. maja da osiguraju da njihovi oglasi ispunjavaju nove smjernice.

Uprava za standarde oglašavanja Ujedinjenog Kraljevstva (ASA) izdala je obavijest o provođenju mjera za više od 50 kompanija koje su oglašavale usluge kriptovaluta, savjetujući im da pregledaju svoje oglase kako bi bili sigurni da su u skladu sa novim smjernicama.

  • Regulator oglašavanja rekao je CoinDesku da lista od 50 uključuje sve firme koje su ranije bile podvrgnute presudama ASA. Među tim kompanijama su Coinbase (COIN), eToro, Luno i Crypto.com.
  • “Ovo je prioritetno pitanje ‘crvene uzbune’ za nas i nedavno smo zabranili nekoliko kripto reklama zbog obmanjivanja potrošača i zbog društveno neodgovornosti”, rekli su iz ASA.
  • Nove smjernice zahtijevaju od oglašivača da jasno navedu da kriptovalute nisu regulisane u Ujedinjenom Kraljevstvu i da je “vrijednost ulaganja promjenjiva i može pasti.” Osim toga, oglasi ne smiju “navesti ili implicirati da su odluke o ulaganju trivijalne, jednostavne, lake ili pogodne za bilo koga” ili “implicirati osjećaj hitnosti kupovine ili stvarati strah od propuštanja ili da su ulaganja ‘niskog rizika'”.
  • Kompanije koje reklamiraju kripto usluge imaju rok do 2. maja da osiguraju da njihovi oglasi ispunjavaju ove smjernice, nakon čega će oglašivači koji ne ispunjavaju zahtjeve biti prijavljeni finansijskom nadzornom tijelu Financial Conduct Authority (FCA).
  • U januaru je FCA objavila svoje planove da pooštri nadzor nad kripto reklamiranjem nakon što mu je vlada dala dodatna ovlaštenja da reguliše industriju.
  • CoinDesk je kontaktirao Coinbase, eToro, Luno i Crypto.com radi komentara o novim uputstvima, ali nije dobio odgovor do vremena za objavu ovog teksta. Luno je, kao i CoinDesk, u vlasništvu Digital Currency Group.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.