brazil kripto

Rio de Žaneiro će prihvatiti kripto kao sredstvo plaćanja poreza na imovinu

Grad će dozvoliti poreskim obveznicima plaćanje kriptovalutama preko trećih pružaoca usluga.

Grad Rio de Žaneiro traži od kripto firmi da upravljaju svojim porezom na imovinu u 2023. godini, prema uredbi objavljenoj 11. oktobra, koja omogućava poreskim obveznicima da koriste kriptovalute uz fiat valutu za plaćanje tribjuta. Ovim potezom Rio postaje prvi brazilski grad koji prihvata digitalnu imovinu kao sredstvo za plaćanje poreza.

Očekuje se da će poreski obveznici moći da plaćaju sa više od jedne kripto imovine i da će u budućnosti biti omogućene i druge vrste poreza, navode iz grada. Uredba takođe navodi da kompanije koje žele da pruže usluge moraju biti registrovane u gradu i poštovati zahtjeve Brazilske komisije za hartije od vrjednosti (SEC).

Angažovane kompanije će pružati usluge plaćanja kriptovalutama i pretvarati kriptovalute u fiat valutu. Sredstva će se prenositi gradu u lokalnoj fiat valuti bez ikakvih dodatnih troškova za poreske obveznike. Gradonačelnik Eduardo Paes rekao je u izjavi:

„Rio de Žaneiro je globalni grad. Stoga pratimo tehnološki i ekonomski napredak u prostoru digitalne finansijske imovine. Gledamo u budućnost i želimo da postanemo prijestonica inovacija i tehnologije u zemlji. Naš grad je prvi u Brazilu koji poreskim obveznicima nudi ovu vrstu plaćanja.”

Slične akcije su poduzete širom svijeta. U septembru je savezna država Kolorado počela da prihvata kriptovalute kao sredstvo za plaćanje svih dugovanih poreza. Zakonodavna tijela Arizone, Wyominga i Utah predstavila su zakone za prihvatanje plaćanja poreza u obliku digitalnih valuta u različitom stepenu.

Inicijativa Rio de Žaneira je još jedan primjer napora koji se u zemlji ulažu da se proširi usvajanje Nedavno je broj kompanija koje poseduju kriptovalute u Brazilu dostigao rekordne vrijednosti. u avgustu, pošto je lokalna poreska uprava, Receita Federal do Brasil, zabilježila 12.053 jedinstvene organizacije koje su prijavile kriptovalute u svojim bilansima u avgustu, što je 6,1% više u odnosu na juli mjesec.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.