constellation

Šta je Constellation (DAG)?

Constellation (DAG) je protokol koji koristi arhitekturu direktnog acikličnog grafa (Dyrect Acyclic Graph) za postizanje konsenzusa koji je, u teoriji, sposoban za beskonačnu skalabilnost. Sa DAG protokolom i specijalnim kanalima, Constellation pokreće evoluciju pametnih ugovora (smart contracts) omogućavajući izvorima podataka da budu integrisani direktno u tehnologiju javnih knjiga poznatiju kao DLT (Distributed Ledger Technology).

Kompanija je osnovana 2017. godine, a samo pokretanje DAG tehnologije datira od aprila 2018. Dok se projekat razvijao, osnivački tim je odlučio da još jednom razmisli o standardnim rješenjima za veliki broj problema u postojećim blockchainima, kao što su skalabilnost i centralizacija. Constellation je dizajniran da omogući i osigura procesuiranje velikih količina podataka, nudeći mogućnost da poveže vanjske izvore podataka kroz API-je koji su jako jednostavni za upotrebu. Njegova tehnologija je omogućena kroz promjenu u principu izrade konsenzusa, preko arhitekture bez servera.

Ko su osnivači Contellation-a?

Constellation Labs (CST) su osnovali Benjamin Jorgensen, Benjamin Diggles, Mathias Goldmann i Wyatt Meldman-Floch.

Benjamin Jorgensen je izvršni direktor kompanije. Prije toga, bio je osnivač Kick Push kompanije i jedan od vlasnika MZ Dining Group (Ittoryu Gozu) kao i vlasnik A5 Meats.

Benjamin Diggles je izvršni direktor za finansije. Zadužen je za pregovore sa vladama i kompanijama, a takođe je odgovoran i za programe konzorcijuma i implementaciju Constellation globalne partnerske strategije. Prije ovoga, Diggles je radio za Oracle, Universal Pictures i Disney.

Mathias Goldmann je zamjenik izvršnog direktora. Goldmann je prije ovoga radio za evropsku centralnu banku i PricewaterhouseCoopers, a u oktobru 2017. je postao član Constellation Labs i zamjenik izvršnog direktora za finansije. Sada, kao zamjenik izvršnog direktora, nadgleda razvoj i implementaciju operacija ovog biznisa. Takođe postavlja uslove za razvoj Constellation korporativne kulture i vizije.

Wyatt Meldman-Floch je izvršni direktor za tehnologiju. On je razvio Constellation protokol od nule. Meldman-Floch je bio stažista i istraživač u NASA Ames Reserach Centre, a takođe je radio u kompanijama Zignal Labs i Rally Health.

Šta Constellation čini jedinstvenim?

Misija Constellation-a je da obradi veliki broj podataka sa maksimalnom skalabilnosti, jednostavnom integracijom, niskim taksama, na visokom nivou sigurnosti. Cilj je da se efikasno obrađuju ogromne količine podataka u bezbjednom i troškovno efikasnom smislu.

Constellation protokol pokušava da riješi učestali problem skalabilnosti blockchain prostora. Glavna razlika ovog projekta, jeste da proporcionalno izjednači broj korisnika sa trenutnim potrebama. Ako se korisnik pridruži Constellation-u, propusnost mreže se proporcionalno povećava.

Constellation koristi konsenzus koji se zove proof of meme (PoM), koji se bazira na principu odabira i nagrađivanja čvorova sa dobrom reputacijom.

U Constellation mreži, pametne ugovore pokreće Java Virtual Machine (JVM). Ovi ugovori imaju sličnu funkciju kao i pametni ugovori na Ethereum blockchainu, ali je njihova logika kompleksnija.
U junu 2018. godine, kreatori Constellation-a su pokrenuli Orion, koji dozvoljava zajednici da zaradi DAG tokene, tako što će učestvovati u raznim Constellation događajima. Cilj zajednice je da sakupi informacije i sadržaje sa interneta u jedan, centralni, razvodnik.

Arhitektura Constellation mreže se sastoji od nekoliko komponenti:
Zvijezde – osnovni element za direktnu komunikaciju između veba i korisnika, koji je kompatibilan sa mobilnim uređajima. Sve transakcije se vrše kroz ovu komponentu.
Manja sazvježđa – su potrebna da bi se učestvovalo u konsenzusu. Svako malo sazvježđe pravi hash blok, koji se obrađuje kao obična transakcija i onda hašuje od strane galaksija i crnih rupa.
Galaksije – su izomorfske i ponašaju se kao validatori. Galaksije dodjeljuju resurse zvijezdama i određuju reputaciju čvorova. Metapodaci galaksija se sakupljaju u crne rupe i istorija blockchain mreže se čuva u Galaksijama.
Crne rupe – Su rupe haševanih blokova.
Da ponovimo: Constellation se fokusira na prenos velike količine podataka, upisivanje velike količine podataka i skalabilnu interoperabilnost.

Kako je Contellation mreža osigurana?

Kao nešto što se može uzeti za svjedočenje o sigurnosti Constellation mreže, jeste činjenica da su, ljeta 2019. godine, U.S. Air Force i Constellation potpisali ugovor o automatizovanju velikih količina podataka. U skladu sa ovim, Constellation od 2021. godine se bavi obezbjeđivanjem komunikacije između ministarstva odbrane U.S. i njihovih komercijalnih partnera.

U pogledu tehnologije, Constellation je partner sa Kinnami Software kompanijom da bi obezbjedili Hipregrapf Transfer Protocol, koji omogućava veliku sigurnost podataka baziranu na blockchain enkripciji i distributivnim upravljanjem podataka.

Constellation-ov Hypergraph se može skalirati dodavanjem čvorova u mrežu, koristeći svoju DAG arhitekturu i Proof of Reputable Observation (PRO) konsenzus. Sve u Constellation-u se obavlja automatski, pomoću pametnih ugovora, koji obezbjeđuju mikrousluge koristeći postojeću bazu koda u JVM (Java Virtual Machine) ekosistemu.

Gdje možete kupiti Constellation (DAG)?

DAG možete kupiti na kripto berzama: KuCoin, HitBTC, LCX Exchange i Hotbit.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.