ens

Šta je Ethereum Name Service (ENS)?

Ethereum Name Service (ENS) je servis za dodjeljivanje imena adresama novčanika, haševima, i ostalim identifikatorima čitljivim od strane mašine. Pretvara teško čitljive nizove podataka u jednostavo čitljive adrese. Radi slično kao i Domain Name System (DNS) za web stranice.

Inicijano, ENS je aukcionirao šestoslovna, petoslovna i četveroslovna imena domena koristeći Vickrey auction format. Svako ime ima .eth na kraju i može biti zakačeno za nekoliko adresa kriptovaluta, haševa i ostalih informacija.

Sada možete jednostavno da kupujete imena, bez aukcije, i možete ih iznajmljivati na godišnjem nivou. Cijene zavise od dužine imena i samo naziva imena koje želite da iznajmite. Dodatno, ako ste posjedovali ENS domen 31. oktobra 2021. godine, imali ste pravo na airdrop upravljačkih tokena. Ukoliko ih niste preuzeli, možete to da učinite do maja 2022. godine.

Intro

Od najvećih izazova blockchaina je poboljšanje jednostavnosti korištenja i dostupnost. Ako pogledamo plaćanja korištenjem Ethereuma ili Bitcoina, novi, pa čak i iskusni korisnici će uvidjeti vrlo dugačke adrese novčanika, koje su jako nepraktične i zbunjujuće. Heksadecimalni nizovi brojeva su jednostavni kada ih kompjuter čita, ali ne i kada to treba da urade ljudi. Ethereum Name Service rješava ovaj problem tako što dozvoljava bilo kome da napravi jednostavnu adresu u obliku veb stranice, koja je jednostavnija za pamćenje ali i korištenje.

Šta je Ethereum Name Service?

ENS je projekat baziran na Ethereumu, koji je pokrenuo Alex Van de Sande i Nick Johnosn u maju 2017. godine. Projekat dozvoljava korisnicima da prikažu dugačke javne adrese Ethereum novčanika, u jednostavnom obliku teksta. Ovo ih čini jednostavnijim za dijeljenje (sharing), korištenje, pamćenje itd. Pretvaranje mašinski čitljivih brojevao kao što je ovaj 0xAb5801a7D398351b8bE11C439e05C5B3259aeC9B u ljudski čitljive alternative je jako važan dio poboljšavanja usvajanja blockchaina.

ENS nije ograničen samo na adrese novčanika. Može se koristiti da bi se prikazale identifikacije transakcije, haševi, metadata, a sve ovo se može naći u svijetu kriptovaluta. Vjerovatno ste već upoznati sa Domain Naming Service (DNS), ovo je sistem za imenovanje koji se zapravo ponaša kao internet telefonski imenik. DNS uzima IP adrese koje su teške za zapamtiti i pretvara ih u URL (Uniform Resource Locator) kao što je https://kripto.ba . Da skratimo priču, ENS je zapravo DNS Ethereum blockchain-a.

Nakon osnivanja, ENS je lansirao token za upravljanje kao dio prelaska na DAO (Decentralised Autonomous Organisation). Zbog velikog porasta cijene tokena, projekat je počeo da postaje trend i oko njega se stvorio veliki interes.

Kako Ethereum Name Service funkcioniše?

ENS domain name koristi ERC-721 NFT da bi prikazao jedinstvenu adresu. Možete trejdovati domen šaljući ili prodajući NFT nekome drugom. Adresa novčanika i ostale informacije zakačene za svaki token, su upravljive i promjenljive od strane vlasnika. Top level domen kao što je to .eth koristi pametni ugovor koji se zove „registrar“ i ovaj pametni ugovor kontroliše stvaranje poddomena. Ako biste htjeli da napravite Kripto.eth morali biste to da uradite preko registrar-a.

Da biste kupili Ethereum domain name, morate prvo provjeriti njegovu dostupnost, a zatim ga možete iznajmiti na godinu dana. U početku su se popularna imena aukcionirala. Najviši ponuđač bi dobio domen, a onda bi za njega zakačio adresu, kreirao poddomene, i iznajmio ili prodao njihova imena. Primjera radi, ako posjedujete kripto.eth, mogli biste napraviti i kriptosignali.kripto.eth potpuno besplatno.

Šta možete uraditi sa ENS?

Ako ste se ikada zbunili sa nekoliko različitih adresa, kada šaljete kriptovalute, shvatićete potrebu za ENS-om. Kao što biste sačuvali broj vašeg prijatelja u telefonski imenik, tako i ENS omogućava korisnicima da pretvore duge brojeve u jednostavne riječi koje je lako zapamtiti. Ovo stvara jednostavnije iskustvo sa puno manjom mogućnošću greške.

Vlasnik ENS domena može praviti poddomene, kojima potom može dodjeljivati odgovarajuće podatke. Ne mora to svaki put biti adresa novčanika. Možete ga koristiti da usmjerite pametni ugovor, transakciju ili metadata.

Kako da napravite vlastiti ENS domen?

U današnje vrijeme, dobijanje ENS imena je jednostavno kao i provjeravanje njegove dostupnosti na stranici https://app.ens.domains/ i registrovanje istog. Pogledajmo primjer. Prvo što treba da uradite jeste da vaš internet pretraživač ukucate adresu https://app.ens.domains/, spojite vaš novčanik i ukucate ime koje vas zanima.

1

Pritisnite dugme „search“ i vidjećete dostupnost imena kao što je na slici ispod.

2

Kada kliknete na dostupno ime, vidjećete uputstvo sa instrukcijama za registraciju ENS domena. Kao što moćete vidjeti, možete izabrati period na koji se registrujete i cijenu Ethereuma koju trebate platiti. Sa Ethereumom u vašem novčaniku, jednostavno pratite ova tri koraka i registrujte vaš domen.

3

U ranim danima ENS-a, popularna imena sa šest, pet, četiri i tri slova su bila aukcionisana na Vickery style aukcijama. Tokom cijelog procesa, pametni ugovor se izvršavao cijelih pet dana. Bilo ko je mogao učestvovati u akciji i pokušati da kupi isto ime domena. Svaka zainteresovana strana bi poslala transakciju koja sadrži ponuđenu cijenu, na ovoj javnoj aukciji, tokom prva tri dana.

Zatim bi aukcija ušla u otvorenu fazu. Svako bi otkrio svoju ponuđenu cijenu, ili bi izgubio svoj ETH, a potom bi najveći ponuđač platio iznos jednak visini drugog najvećeg ponuđača.

Koliko košta dobijanje ENS domena?

Postoje dvije moguća scenarija za izračunavanje cijene ENS domena a to su: aukcija i iznajmljivanje. Cijena ENS domena na aukciji je zavisila od popularnosti imena. Prepoznatljiva imena poput God, Car ili ETH su zgrabila najviše cijene, a kratka, troslovna imena su i najskuplja. Ispod možete pogledati neke od cijena za korištenje određenih domena.

4

Jednom kada kupite ENS domen, morate platiti godišnju obnovu pretplate u Ethereumu. Cijene su objavljene u dolarima, ali su pretvorene koristeći kurs mjenjačnice na Chainlink-u ETH/USD oracle. Godišnja obnova košta 5 dolara za imena sa 5 ili više slova, ali je skuplja sa manjim brojem slova.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.