Digital background with heap of multicolored NFT signs

SAND, MANA tokeni su porasli u novembru dok su se kripto trgovci kladili na potencijal „Metaversa“

Nije samo Facebookov, Metavers je izazvao interesovanje entiteta u rasponu od sportskog giganta Adidasa do ministarstva spoljnih poslova Barbadosa. Virtuelni svjetovi osvajaju svet virtuelnih valuta.

Hajp oko neiskorištene vrijednosti „metaverzuma“ poslala je tokene kao što su Sandbox-ov SAND, Decentralendova MANA i drugi na vrhunske vrednosti u novembru usred porasta interesovanja trgovaca kriptovalutama i Wall Streeta .

Metaverzum je digitalni svijet koji kombinuje elemente proširene i virtuelne stvarnosti, interneta, igara, umjetnosti, kulture i društvenih mreža. Učešće u ovim svjetovima obično zahtjeva od korisnika da koristi tokene kriptovalute ili kupuje objekte u virtuelnom svijetu, koji se obično prodaju kao nezamjenljivi tokeni (NFT).
Facebookova najava izazvala je interesovanje korporacija, investitora nekretninama, rizičnih kapitalista, pa čak i nacija dok su se utrkivale da zatraže svoj udio.

Sandbox, platforma za virtuelne igre zasnovana na Ethereum-u, zabilježila je skok SAND tokena sa 1,55 dolara na 6,79 dolara u novembru,to je povećanje od oko 350%.

SAND je narastao nakon što je prodavac sportske odjeće Adidas tvitovao o izgradnji „adiVerse“-a u virtuelnom svetu Sandbox-a.

Konkurentski metaverse projekat Decentraland-ov MANA token je porastao sa 2,81 dolara na 4,67 dolara tokom mjeseca, što je povećanje od 66%, prema provajderu podataka Messari.

Decentralend je dospio na naslovne strane u novembru kada je ministarstvo Barbadosa rekalo da se sprema da uspostavi virtuelnu ambasadu u Decentralendovom metaverzumu, povezujući svjetove međunarodne diplomatije i digitalnih nekretnina.

Od srijede ujutru, Decentralandov MANA i SAND tokeni The Sandbox rangirani su kao 40. odnosno 41. najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji, prema podacima iz CoinGecko.

Trgovci kriptovalutama, pa čak i analitičari sa Wall Streeta, spekulišu o neiskorištenoj komercijalnoj vrijednosti metaverzuma, a neki zvaničnici industrije hvale njegov potencijal da revolucioniše i digitalna i lična iskustva.

Metaverse prilika od 1 bilion dolara?

Metavers „može suštinski da promijeni medij kroz koji se družimo sa drugima, gledamo muzičke nastupe, sarađujemo sa modnim brendovima, učimo i/ili spekulišemo o digitalnim sredstvima kao što su NFT ili skinovi u igri“, napisao je Morgan Stenli u 11. novembru u svom izveštaju.

Menadžer digitalnih sredstava Grayscale rekao je da bi metaverzalna ekonomija mogla da ostvari preko 1 bilion dolara godišnjeg prihoda. (Grayscale je u vlasništvu Digital Currenci Group, matične kompanije CoinDesk-a.)

U drugom izvještaju Bank of America koji citira Bloomberg Intelligence navodi se da bi metaverzum mogao da bude tržišna prilika od 800 milijardi dolara do 2024.

Neizvjesnost oko toga koji će tokeni na kraju pobijediti dovodi do toga da neki investitori štite svoje opklade kupovinom nekoliko metaverzalnih projekata.

Somnium Space, još jedan svijet virtuelne realnosti zasnovan na Ethereumu, zabilježio je porast tokena CUBE za 66% tokom meseca.

Loopring cijena

Loopringov LRC token je porastao za 189% nakon što su se proširile glasine o partnerstvu u vezi sa metaverzom sa prodavcem video igrica GameStop.

Pored toga, Illuvium-ov token ILV za avanturističku igru i projekat virtuelne realnosti fokusiran na umetnost Wilder World’s WILD token skočio je za 84%, odnosno 67%.

„Postoji nekoliko popularnih metaverzova koji se izdvajaju i Metaverse Group pojseduje zemljišne parcele zasnovane na NFT-u u nekoliko od njih“, rekao je za CoinDesk suosnivač i izvršni direktor Token.com Andrew Kiguel. Metaverse Group, podružnica Tokens.com, je kompanija za ulaganje u nekretnine koja se fokusira isključivo na metaverse nekretnine i može se pohvaliti prvim investicionim fondom metaverse nekretnina.

Grupa je prošle sedmice platila 618.000 MANA tokena (oko 2,4 miliona dolara) za parcelu u Decentralendu, postavljajući rekord za najveću kupovinu zemljišta ikada u bilo kom metaverzumu.

„Naš povrat investicija će se zasnivati na cijeni zemlje koju posjedujemo, kao i na našoj sposobnosti da razvijemo naše zemljište i iznajmimo ga zainteresovanim grupama koje žele da uspostave prisustvo u metaverzumu“, rekao je Kigel.

Uprkos fragmentiranom metaverzumu u početnoj fazi, investitori se klade da će više institucionalnih igrača pratiti Adidas i Barbados.

„Investitori ne bi trebalo da pomiješaju nedostatak jednog kohezivnog metaverzuma sa odsustvom bilo kakvog metaverzuma“, upozorio je Morgan Stenli.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.