celsius ponzi

Sudija naređuje istragu da se ispita da li je Celzijus bio Ponzi

Savezni sudija koji nadgleda slučaj Celsius zatražio je istragu kako bi se utvrdilo da li je firma djelovala kao Ponzijeva šema.

Sudija koji je nadgledao slučaj stečaja Celsiusa naredio je ispitivaču i zvaničnoj komisiji Celsius povjerilaca da odrede ko će voditi istragu o tome da li je firma poslovala kao Ponzijeva šema.

Nalog tokom saslušanja 1. novembra dolazi kao odgovor na navode kupaca da je Celsius koristio sredstva novih korisnika da isplati prinose i olakša povlačenje postojećim korisnicima, i kao rezultat toga, odgovara pravnoj definiciji Ponzi šeme.

Sudija je 9. septembra odobrio imenovanje nezavisnog ispitivača koji će ispitati aspekte poslovanja kompanije Celsius, nakon poziva na veću transparentnost njegovog poslovanja, kao što su procedure plaćanja poreza i zašto su neki klijenti prebačeni na različite račune.

Ovo nije prvi put da je zajmodavac optužen da radi kao Ponzijeva šema, pri čemu je KeyFi protokol decentralizovanih finansija (DeFi) naveo da se Celsius ponaša kao takav kada je tužio Celsius 7. jula.

Celsius je 13. jula podnio zahtjev za stečaj u skladu sa poglavljem 11, navodeći pad vrijednosti kriptovaluta i loše odluke o raspoređivanju sredstava, a slučaj se od tada vodi kroz sudski sistem.

Na saslušanju od 1. novembra, savezni sudija Martin Glenn je takođe rekao Celsiusu da će morati uključiti više detalja u svoj zahtjev od 11. oktobra za isplatu skoro 3 miliona dolara za 62 zaposlenika kao dio plana zadržavanja ključnih zaposlenih (KERP) , a Law360 citira sudiju kako je rekao:

“Bio sam šokiran kada sam vidio redakcije. Nikada nisam vidio da neko pokušava sve redigovati.”

Glenn misli na dio unutar prijedloga koji ocrtava učesnike bonusa, gdje je redigovan svaki detalj koji se odnosi na pojedince koji su dostupni javnosti, uključujući njihove plate i opise poslova.

Poverenik Sjedinjenih Država je 27. oktobra uložio prigovor KERP-u, dovodeći u pitanje nedostatak identifikacionih metrika u zahtjevu koji bi garantovao tako skupu šemu bonusa i da je spriječio zainteresovane strane da raspravljaju da li se neki učesnici mogu smatrati insajderima i stoga ne ispunjava uslove za KERP.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.