Qtum kritpovaluta

Sve što treba da znate o Qtum

Ktum je kriptovaluta koja kombinuje funkcionalnost pametnog ugovora Ethereuma sa sigurnošću Bitcoin-ovog modela nepotrošenih transakcija (UTKSO) kako bi stvorila platformu pogodnu za usvajanje u velikim organizacijama. Qtum su 2016. osnovali Patrick Dai, Jordan Earls i Neil Mahl, a njegova početna ponuda novčića (ICO) održana je u martu 2017. godine.

Razumevanje Ktuma

Osnivači Ktuma (izgovara se kao “kvantum”) nastojali su da kombinuju neke od najboljih aspekata i Bitcoina i Ethereuma, sa ciljem da postanu sigurna razmjena za decentralizovane aplikacije (dApps) usmjerene na poslovanje. Qtum se nada da će poremetiti tržište transakcija na mreži i postati sastavni dio industrija poput finansija i društvenih mreža. Njegova valuta se naziva žeton (token).

Jedan od ključnih elemenata Qtum-a pozajmljenih od Bitcoina je UTKSO model, vrsta računovodstvenog sistema koji koristi Bitcoin i koji pruža visok nivo transakcione sigurnosti. UKSTO sistem pruža vrstu računa za nepotrošene novčiće nakon transakcije. Qtum je kopirao i preradio Bitcoin UTKSO kod za svoju platformu.

Qtum je pozajmio pametne ugovore od Ethereuma. Pametni ugovori su blokovi samoizvršivog koda koji, kada se jednom verifikuju na blockchainu, izvršavaju uslove dogovora, čineći ugovor neopozivim.

Qtum, Bitcoin i Ethereum

Iako je Qtum pozajmljivao i od Bitcoina i od Ethereuma, razlikuje se od oba svoja mnogo veća konkurenta na ključne načine. Za početak, Qtum je primjenio ono što naziva slojem apstrakcije računa (AAL), tehnologijom koja omogućava upotrebu pametnih ugovora zajedno sa modelom UTKSO. AAL omogućava interakciju modela UTKSO i pametnih ugovora.

Qtum takođe koristi model konsenzusa o dokazima udela (PoS) umjesto modela dokaza o radu koji koristi Bitcoin. Ovo olakšava pravljenje novih kovanica. Pristup Bitcoin-a prema PoW je resursno zahtjevan, zbog čega računarske mreže koje kopaju njegove kovanice troše više električne energije godišnje nego mnoge cijele zemlje. PoS pristup pojednostavljuje proces i rezultira znatno manjom potrošnjom energije.

Sa PoS sistemom, rudari se biraju da verifikuju blokove na osnovu sopstvenih uloga u sistemu, a ne na osnovu toga ko može najbrže da riješi složeni matematički problem. Što je veći ulog, veća je šansa korisnika da bude izabran za verifikaciju transakcija.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj članak nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovde sadržanih informacija.