swiss

Švicarska priprema hitne mjere za UBS-ovo preuzimanje Credit Suisse

Hitne pripreme će omogućiti da se preuzimanje nastavi bez uobičajenog “šestonedeljnog perioda konsultacija” sa akcionarima, tvrde ljudi upoznati sa situacijom.

Švicarska narodna banka (SNB) i švicarski finansijski regulator navodno vjeruju da je akvizicija investicione banke Credit Suisse od strane UBS, najveće švicarske banke, “jedina opcija” da se spriječi “kolaps povjerenja” u Credit Suisse.

Prema izvještaju Financial Timesa od 18. marta u kojem se citiraju tri osobe upoznate sa situacijom, Švicarska se sprema koristiti “hitne mjere” kako bi ubrzala preuzimanje Credit Suisse od strane UBS-a, u nastojanju da finalizira akviziciju prije “otvaranja tržišta u ponedjeljak”.

Primjećeno je da bi hitne mjere koje su uspostavljene omogućile da se posao nastavi bez glasanja dioničara, zaobilazeći uobičajene švicarske propise koji zahtijevaju period konsultacija od “šest sedmica” za dioničare “da se konsultuju o kupovini”.

SNB i Švicarsko nadzorno tijelo za financijsko tržište (FINMA) navodno rade na “postizanju regulatornog sporazuma” do subote navečer, nakon što su navodno rekli međunarodnim kolegama da “smatraju dogovor” s UBS-om kao “jedinu opciju” za sprječavanje “kolapsa u povjerenju” u Credit Suisse.

Primjećeno je da UBS namjerava nastaviti s planovima Credit Suisse za smanjenje svoje investicione banke, pri čemu su dvije osobe “upoznate sa situacijom”, navodeći da “kombinovani entitet neće činiti više od trećine spojene grupe”.

UBS navodno ima ukupnu aktivu od 1,1 milijarde dolara u bilansu stanja, dok Credit Suisse ima 575 milijardi dolara – uspješno spajanje dvije švicarske banke navodno bi stvorilo jednu od “najvećih globalnih sistemski važnih finansijskih institucija u evropi.”

Ovo dolazi nakon što je američka investiciona kompanija BlackRock u tvitu od 18. marta izjavila da “nema interesa” za kupovinu Credit Suisse.

swiss 1

Prethodno su SNB i FINMA objavile zajedničko saopštenje 15. marta u kojem se navodi da je Credit Suisse ispunio “zahtjeve za kapitalom i likvidnošću” nametnute sistemski važnim bankama.

U saopštenju se navodi da će SNB, ako bude potrebno, obezbijediti likvidnost Credit Suisse, priznajući da je Credit Suisse bio pod uticajem tržišnih reakcija poslednjih dana.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.