tether usdt

Tether: Celzijusova kriza nema uticaja na USDT rezerve

Izdavač USDT stabilnih novčića, Tether, poriče bilo kakvu korelaciju između svog ulaganja u Celzijus i njegovih rezervi ili stabilnosti.

Tekuća kriza Celziusovog izvornog tokena nema nikakve veze sa dobavljačem stabilnih novčića Tetherom i neće uticati na njegove USDT rezerve, navodi kompanija.

Tether je u ponedjeljak izdao saopštenje u vezi s glavnom platformom za pozajmljivanje kriptovaluta Celsius koja zaustavlja povlačenje zbog krize likvidnosti o kojoj se priča.

Prema saopštenju, Tetherova kreditna aktivnost kod Celsiusa je “uvijek bila prekomjerno kolateralizovana” kao i kod bilo kojeg drugog zajmoprimca i “nema uticaja” na rezerve kompanije.

U saopštenju se takođe opisuju tekući problemi sa Celzijusom kao “nesrećni rezultat nestabilnosti tržišta i ekstremnih tržišnih uslova”.

Kompanija Tether je izdavač USDT-a, najvećeg stabilnog novca koji je vezan za američki dolar u odnosu 1:1. U trenutku pisanja ovog teksta, tržišna kapitalizacija USDT-a iznosi 72 milijarde dolara, značajno premašujući tržišnu vrijednost njegovog glavnog konkurenta, kovanog dolara s podlogom Circle-a (USDC).

U 2021. Celsius je navodno pozajmio milijardu dolara od Tethera uz Bitcoin (BTC) kao kolateral. Osnivač i izvršni direktor kompanije Celsius Alex Mashinsky rekao je da je Celsius plaćao kamatu između 5% i 6%.

Tether je takođe poznat kao rani investitor u Celsius, koji je 2020. godine uložio 10 miliona dolara u ulaganje u kapital platformi za zajmove. Najnovija izjava Tethera naglašava da ulaganja kompanije u Celsius nemaju nikakve veze s Tetherom:

“Iako Tetherov investicijski portfolio uključuje ulaganje u kompaniju, koja predstavlja minimalni dio našeg dioničarskog kapitala, ne postoji korelacija između ove investicije i naših vlastitih rezervi ili stabilnosti.”

Celsius je službeno zaustavio sva povlačenja na svojoj platformi u ponedjeljak, navodeći “ekstremne tržišne uslove” jer je njegov izvorni CEL token izgubio oko 50% svoje vrijednosti u nedjelju.

Dan prije kolapsa, Mashinsky je na Twitteru ustvrdio da su glasine o tome da korisnici ne mogu povući sredstva “FUD i dezinformacije”. Takođe je napisao da je imao mnogo neprijatelja jer je pobjeđivao.

CEO Celsiusa dan prije kolapsa pic.twitter.com/Rp2dhCmdPu

— Nate Anderson (@ClarityToast) 13. juna 2022

Bitcoin zajednica je naknadno izrazila skepticizam u vezi sa događajima na Celzijusu, a neki posmatrači industrije sugerišu da bi se Celziusova mreža mogla „srušiti i sa sobom odnijeti gomilu novca kupaca“.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.