pepe

Trejder pretvara 3.000 dolara u 46 miliona dolara u jednom mjesecu kako cijena PEPE raste

Jedan trejder je za samo mjesec dana više od 15.000 puta uvećao u odnosu na svoju početnu investiciju od 3.000 dolara u Pepeu.
Nepoznati trgovac je zaradio preko 46 miliona dolara trgujući Pepe memecoinom. Može li GameStop saga vratiti sezonu memecoina?

Trejder zaradio 46 miliona dolara

Trejder zaradio 46 miliona dolara što je 15.718 puta veći prinos na njegovu početnu investiciju od 3.000 dolara.

Nepoznati novčanik je 15. aprila kupio 4,9 biliona PEPE za 3.000 dolara, što trenutno vrijedi više od 56 miliona dolara. Trgovac je prodao 1,41 bilijun PEPE-a za 7,4 miliona dolara i trenutno ima 3,5 biliona PEPE-a, u vrijednosti od 38,9 miliona dolara, prema Lookonchain-ovom postu od 15. maja.

pepe1
Pametne Pepe trgovačke transakcije. Izvor: Lookonchain

Pepeova trenutna tržišna kapitalizacija od 4,5 milijardi dolara čini ga trećim najvećim memecoinom iza Dogecoina i Shiba Inua (SHIB). Pepe je porastao za preko 40% u proteklih sedam dana.

pepe2
PEPE/USDT, sedmični grafikon. Izvor: TradingView

Memecoins “simptom razočarane generacije”

Nedavni uspjeh memecoina je funkcija razočaranih mlađih generacija, slično muzičkom žanru Punk, koji je nakon početnih kritika postao popularan muzički pokret, kaže Hao Yang, šef financijskih proizvoda u Bybit exchange.

“Uspjeh memecoina može se smatrati, poput punk rocka, simptomom razočaranih mladih investitora koji su vidjeli kako nestaju prilike koje se pružaju njihovim roditeljima.” Štaviše, memecoinovi koji su dostigli procjenu od milijardu dolara pokazuju apsurdnost fiskalnog sistema, dodao je Yang:

“Štampajući tokene iz ničega i pumpajući ih na vrijednost od milijardu dolara, ovi kreatori pokazuju apsurdnost našeg trenutnog fiat sistema.”

Da li GameStopove GME dionice povećavaju memecoine?

Pepeov trenutni skup mogao bi biti povezan s ponovnom pojavom ludila za dionicama GameStop. Cijena dionica GameStop-a (GME) počela je da raste 13. maja, nakon što se Keith Gill – čovjek koji je zaslužan za početak kratkog pritiska na GameStop-u 2021. – neočekivano vratio na društvene mreže nakon skoro tri godine pauze.

Pepe je 13. maja dostigao novi rekord svih vremena od preko 0,000010 dolara, dan nakon što se Gill vratio na društvene mreže. Dionice GameStop-a su porasle za preko 111% u 24 sata nakon Gillovog povratka. U roku od jednog dana, GameStop dionice su premašile godišnje prinose Bitcoina.

GameStop rally je vjerovatno glavni razlog za Pepeov rast cijena, prema Xiaohan Zhuu, izvršnom direktoru Metera.

„GME saga može biti jedan od faktora koji doprinose zamahu PEPE-a. Nedavni pad kriptovalute pripisujem prvenstveno sticanju profita i brojnim velikim projektima koji su izlistani na berzama i na taj način apsorbiraju veliki dio likvidnosti tržišta.”

Iako je teško predvidjeti početak holističkog trkanja memecoina, neki trgovci vjeruju da će profit od GameStop-a naći svoj put u altcoine, slično kao u bull rundi 2021.

Na osnovu istorijskih obrazaca grafikona, 2021. altcoin rally je katalizovan odmah nakon GameStop skupa, prema postu kripto analitičara CryptoAmsterdam od 14. maja X, koji se poziva na donje grafikone.

pepe3
GME & Altcoini. Izvor: CryptoAmsterdam

Vjerovatno neće svi memecoini imati koristi od GameStop sage, ali izgleda da je Pepe spreman da se još više oporavi jer nudi relativnu priču o GameStop za maloprodajne investitore, kaže Aleksandra Artamonovskaja, šef odsjeka za umjetnost u TriliTech, Tezos. “Pored toga što je najpriznatiji meme na internetu, Pepe je vlastita kultura i simbol protiv establišmenta, simbol slobode i nade – narativ o GME sagi.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.