eth2

Ugovor o Eth2 depozitu sada drži 10% ETH u opticaju

Ugovor o depozitu ETH 2.0 može se deblokirati samo nakon tranzicije PoS-a, odgođenog za drugu polovinu godine.

Ugovor o depozitu za ulaganje Ethereuma (ETH) na Beacon Chain je u petak dostigao bilans od 12 miliona ETH. Ukupna zaključana vrijednost Ethera u Eth2 ugovoru vrijedi oko 34,5 milijardi dolara.

Ugovor o depozitu pokrenut je u novembru 2020. i trenutno drži oko 10% ukupne količine ETH-a u opticaju.

eth2 1

Beacon lanac je prvi veliki korak u Ethereum-ovoj tranziciji sa proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS) model konsenzusa. Trgovac mora uložiti najmanje 32 ETH da bi postao validator u Eth2. Dakle, najveći Beacon Chain ugovor, procijenjen na 34,5 milijardi dolara, naglašava ogromnu potražnju i povjerenje u budući Eth2, uprkos nekoliko kašnjenja u protekloj godini.

ETH programeri započeli su testiranje PoS mreže u zajednici u decembru, međutim, probni datum spajanja u junu 2022. ponovo je odgođen, bez ikakvog određenog datuma za spajanje.

Najveća nadogradnja Ethereuma od njegovog početka suočila se s brojnim izazovima i kontinuiranim kašnjenjima na tom putu. Uprkos tome, ugovor o depozitu je značajno porastao sa preko 2 miliona ETH deponovanih u posljednja dva mjeseca.

Prelazak Ethereuma na PoS izazvao je različita osjećanja na kripto tržištu gdje je s jedne strane grupa koja je svjesna energije pohvalila taj potez, tvrdeći da će smanjiti potrošnju mreže za 90%; s druge strane, zagovornici Bitcoina (BTC) kao što je Jack Dorsey vjeruju da je konsenzus za rudarenje PoS-a centralizovaniji i manje siguran od PoW-a.

Spajanje Beacon Chain-a u Ethereum mainnet bi dovršilo tranziciju na Eth2. Očekuje se da će predstojeće spajanje postaviti Ethereum mrežu u rang sa centralizovanim procesorima plaćanja, povećavajući brzinu obrade plaćanja za nekoliko veličina uz pomoć shardinga (paralelne obrade).

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.