zelenskyy

Ukrajinski predsjednik Zelenskyy potpisao zakon o virtuelnoj imovini i legalizovao kripto

Ukrajina je tokom rata sa Rusijom dobila već 100 miliona dolara u kripto donacijama.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy legalizovao je kriptovalute u svojoj zemlji, potpisavši zakon o virtuelnoj imovini, usred mahnitosti donacija digitalne imovine za podršku odbrani zemlje od ruske invazije.

Zakonom se utvrđuje pravni status, klasifikacija, vlasništvo i regulatori virtuelne imovine, kao i uslovi za registraciju za pružaoce kripto usluga, navodi se u saopštenju Ministarstva digitalnih transformacija u srijedu.

Tržište će regulisati ukrajinska Nacionalna komisija za vrijednosne papire i tržište dionica. Berze će moći da rade legalno, a banke će im otvarati račune, navelo je digitalno ministarstvo u tvitu.

Državni organ ima zadatak da „formira i vodi politiku u oblasti virtuelne imovine; utvrđuje redoslijed prometa virtuelne imovine; izdaje dozvole pružaocima usluga virtuelne imovine; vrši nadzor i finansijski monitoring u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju. saopštenje vlade od 17. februara.

Ukrajina je u protekle tri sedmice primila najmanje 100 miliona dolara u kripto donacijama od ljudi koji žele da podrže njenu odbranu i pomognu u finansiranju humanitarnih napora.

Zakon je prošao kroz parlament 17. februara nakon što je Zelenskyy odbacio raniju verziju odobrenu u septembru 2021. godine.

Ministarstvo finansija radi na izmjenama i dopunama poreskog i građanskog zakona zemlje kako bi se u potpunosti pokrenulo tržište virtuelne imovine, navodi se u saopštenju.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.