Ukupni devizni prilivi BTC-a su I dalje neto negativni još od jula 2021

Od prošlog jula bilo je više odliva nego priliva na većini berzi osim Binance, FTX, Bittrex i Bitfinex, što sugeriše da bi prodavci mogli biti rezervisani prema Glassnodeu.

Prilivi bitcoina na svim berzama su neto negativni od prošlog jula, ali četiri velike berze rade suprotno ovom trendu sa skoro jednakim iznosom neto pozitivnih priliva.

Od prošlog jula došlo je do ukupnog neto odliva od 46.000 BTC (vrijednosti oko 1,8 milijardi dolara po tekućim cijenama) sa svih kripto berzi.

Samo su Binance, Bittrex, Bitfinex i FTX zabilježili neto pozitivne prilive od 207.000 bitcoina (BTC), prema podacima Glassnode-ovog newsletter-a od ponedjeljka, analitičke blockchain kompanije. U istom vremenskom periodu, neto odlivi su iznosili ukupno 253.000 BTC sa svih ostalih praćenih berzi.

btc priliv 1

FTX i Huobi su doživjeli najdramatičniju promjenu u svojim BTC fondovima od prošlog jula. Dok je FTX više nego utrostručio iznos BTC-a koji danas ima na 103.200, Huobijev fond se smanjio na samo 12.300 BTC, ili oko 6% onoga što je držao, sa preko 400.000 BTC u martu 2020.

btc priliv 2

Neto odlivi su konstantni od prošle godine, s nekoliko velikih skokova koji su se desili u avgustu i, nedavno, 11. januara.

Međutim, Glassnode pripisuje trenutne relativno niske prilive „trenutnoj skali neizvjesnosti tržišta“ i sugeriše da se tržište kripto trgovine, uopšteno, prebacilo na trgovanje derivatima umjesto promptnih prodaja kako bi se zaštitilo od rizika.

Prilivi sa berzi se mjere kako bi se bolje razumjelo da li se investitori pripremaju za likvidaciju ili držanje svojih kovanica. Neto prilivi pokazuju dolazni pritisak prodaje, dok neto odlivi sugerišu više zadržavanja.

Kovanice koje ostaju na lancu održavaju ostvarenu cijenu od 24.100 dolara po BTC-u, što sugeriše da većina hodlera uživa profitnu maržu od 63%. Realizovana cijena je prosječna cijena svih kovanica kada su premješteni na lancu.

Realizovana cijena je u suprotnosti sa podrazumijevanom cijenom od 39.200 dolara. Implicitna cijena je procijenjena cijena fer vrijednosti po novčiću i trenutno je malo ispod rentabilnosti jer se BTC trgovao na 38.346 dolara u vrijeme pisanja, prema CoinGecko.

Trenutno su kratkoročni vlasnici pod vodom za oko 15% jer je prosječna cijena novčića koji su se kretali na lancu u posljednjih 155 dana 46.400 dolara prema Glassnodeu.

Pored niskog obima priliva i odliva je i omjer dobiti i gubitka prodavača koji se od početka 2021. godine očito smanjuje. Glassnode sugerira da su dugoročni vlasnici (LTH) sve umorniji od prodaje iako “ tek ćemo vidjeti veliki događaj kapitulacije LTH-a kao što je viđeno na prethodnim cikličnim dnom.” Dodalo se:

„Istorijski niska veličina gubitaka i STH i LTH može signalizirati povećanje vjerovatnoće ukupnog iscrpljivanja prodavača.”

Bilten upozorava da i dalje postoji rizik od “konačne i potpune kapitulacije i STH i LTH” koja se dogodila na dnu prethodnog ciklusa.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.