coinstats

1.590 CoinStats kripto novčanika “pogođeno” kršenjem sigurnosti

 

Menadžer portfolia kriptovaluta CoinStats je uvjerio korisnike da je kršenje sigurnosti “ublaženo” i da će u dogledno vrijeme obezbijediti ažuriranja.
Menadžer portfolia kriptovaluta CoinStats je privremeno suspendovao korisničku aktivnost nakon kršenja sigurnosti koji je uticao na 1.590 kripto novčanika.

„Napad je ublažen, a mi smo privremeno ugasili aplikaciju kako bismo izolovali bezbjednosni incident“, napisao je CoinStats u objavi od 22. juna.

“Zahvaljujući neposrednom odgovoru na incident od strane CoinStats tima, samo 1,3% svih CoinStats novčanika je pogođeno, ukupno 1.590 novčanika”, dodaje se uz tvrdnju da “ni jedan od povezanih novčanika i CEX-ova nije pogođen.”

Stepen uticaja bezbednosnog incidenta još uvek nije poznat

CoinStats nije otkrio u kojoj mjeri je na novčanike uticalo kršenje sigurnosti, ali je obećao da će pružiti “ažuriranja čim postanu dostupna”. Takođe navodi na svojoj web stranici da, budući da “traži pristup samo za čitanje” povezanim kripto novčanicima, vlasništvo korisnika ostaje “savršeno sigurno pod bilo kojim uslovima”.

Platforma nudi korisnicima mogućnost da povežu sve svoje kripto novčanike i koriste ih kao sveobuhvatni kripto portfolio tracker, omogućavajući im da vide sve svoje novčanike na jednom mjestu.

coinstats1
CoinStats je ugasio svoju web stranicu dok ne riješi sigurnosni problem. Izvor: CoinStats

Coinstats je objavio Google dokument u kojem su navedeni svi trenutno pogođeni kripto novčanici. Napomenuto je da bi se lista “mogla promijeniti” kako istraga bude odmicala, ali se ne očekuju značajnije promjene.

“Ako se adresa vašeg novčanika nalazi na ovoj pogođenoj listi, odmah premjestite svoja sredstva koristeći svoj privatni ključ”, navodi se.

Međutim, članovi kripto zajednice upozorili su žrtve na listi da se čuvaju prevaranta koji bi mogli javiti pretvarajući se da nude pomoć u situaciji.

“Prevaranti su pametni. Ako se vaš adresa nalazi na ovoj listi ili ako ste koristili CoinStats i pisali o tome, prevaranti možda pokušavaju doći do vas da vam “pomognu”. Ne vjerujte nikome”, napisao je pseudonimni kripto komentator PPman.

Povećanje broja kripto firmi koje se suočavaju sa kršenjem sigurnosti

Dolazi nakon što je nekoliko kripto platformi doživjelo sigurnosne incidente u posljednje vrijeme.

Agregator kripto podataka CoinGecko nedavno je potvrdio kršenje sigurnosti podataka koje je pretrpjela njegova platforma za upravljanje e-poštom treće strane GetResponse. CoinGecko je 5. juna potvrdio da je kršenje podataka omogućilo napadačima da izvezu kontakt informacije preko 1,9 miliona korisnika CoinGecko.

Crystal Intelligence je 12. juna otkrio da je kripto industrija pretrpjela 785 prijavljenih hakova i eksploatacija tokom proteklih 13 godina.

Gotovo 19 milijardi dolara vrijedna digitalna sredstva ukradena su u 13 godina od 19. juna 2011. godine, kada je prijavljen prvi poznati kripto hak.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.