paxos

Cirkulacija PayPal stabilnih coin-a pala je 38% u martu

 

Ukupan PayPal USD u opticaju iznosio je 188,5 miliona dolara u martu, ili 39% manje nego u februaru 2024.
PayPal USD PYUSD — stabilni coin koji su izdali platni gigant PayPal i kompanija za kriptovalute Paxos — doživio je značajan pad tiraža u martu.

Prema najnovijem Paxosovom izvještaju o transparentnosti PayPal USD, opticaj PYUSD-a iznosio je 188,5 miliona dolara u martu – 39% manje nego u februaru.

U februaru i januaru, opticaj PayPal-a u USD dostigao je 304 miliona dolara i 301 milion dolara, respektivno.

Od 29. marta, PayPal USD trezor je uključio 14,9 miliona dolara u obveznice trezora Sjedinjenih Država, sa nominalnom vrijednošću od oko 14,8 miliona dolara.

Trenutna tržišna vrijednost kolaterala u PYUSD u ugovorima o otkupu osiguranih obveznicama američkog trezora iznosi 177,9 miliona dolara, a nominalna vrijednost pozicije je približno 174 miliona dolara. Ukupna neto imovina iznosila je 192 miliona dolara, sa nominalnom vrijednošću pozicije od 189 miliona dolara. Tržišna kapitalizacija PayPal-a u USD opada od kraja februara nakon što je 26. februara dostigla najviši nivo od 312 miliona dolara svih vremena, prema podacima CoinGecko-a. Stablecoin je doživio nagli rast početkom 2024., a njegova tržišna vrijednost se udvostručila za samo mjesec dana do sredine januara.

U vrijeme pisanja ovog teksta, tržišna kapitalizacija PYUSD-a iznosila je 194 miliona dolara, što je porast od oko 3% u posljednjih sedam dana.

paxos1
PayPal USD grafikon cijena svih vremena. Izvor: CoinGecko

Pad u cirkulaciji PYUSD-a došao je uprkos porastu na tržištima kriptovaluta, pri čemu je Bitcoin BTC 13. marta prešao rekordne vrednosti iznad 73.000 dolara.

PayPal je lansirao PayPal USD stablecoin u saradnji sa Paxos Trustom u avgustu 2023., promovišući ga kao dizajniranog za digitalna plaćanja i Web3. Vezan za američki dolar u omjeru 1:1, PYUSD je podržan depozitima u američkim dolarima, kratkoročnim trezorima i drugim gotovinskim ekvivalentima.

Osam mjeseci nakon lansiranja, PYUSD se pojavio kao glavni stabilcoin, rangiran kao 13. najveći stabilcoin po tržišnoj kapitalizaciji, pobijedivši Paxosov Pax Dollar (USDP) i Gemini Dollar (GUSD), prema CoinGecko.

paxos2
Top 13 stabilnih coin-a po tržišnoj kapitalizaciji. Izvor: CoinGecko

Tržišna vrijednost PYUSD-a čini samo 0,18% Tether USDT stablecoin-a, koji se može pohvaliti tržišnom vrijednošću od 106,6 milijardi dolara u vrijeme pisanja. Ukupna tržišna kapitalizacija svih stabilnih coin-a iznosila je 155 milijardi dolara u vrijeme objavljivanja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.